Öppna Gullvivan pĂ„ Bobinen och ge Ă€ldre valfrihet

Ge Mariannelundsbor med sÀrskilda behov en vardag med sina nÀra och kÀra, skriver centerpartisterna Jan Nilsson och Gun Samuelsson.

Eksjö kommun har sÀrskilda boenden i Eksjö och Ingatorp. Debattörerna tycker att Gullvivan pÄ Bobinen ska Äteröppnas för att erbjuda Mariannelundsbor att bo kvar pÄ hemorten.

Eksjö kommun har sÀrskilda boenden i Eksjö och Ingatorp. Debattörerna tycker att Gullvivan pÄ Bobinen ska Äteröppnas för att erbjuda Mariannelundsbor att bo kvar pÄ hemorten.

Foto: Victor Kennmark

Debatt2024-01-30 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Mariannelund saknas ett sÀrskilt boende sedan det stÀngdes 2012. Behovet Àr ökande och antalet Àldre i östra kommundelen blir fler. Om Eksjö kommun vill leva upp till att alla invÄnare pÄ lika villkor ska kunna erbjudas ett varierat utbud av boendeformer i olika delar av kommunen behövs en satsning pÄ Bobinen Mariannelund. MÄnga vill av naturliga skÀl inte lÀmna den ort man valt att leva i och som dessutom ofta Àr kopplad till de nÀra relationer man byggt upp genom livet.

Bobinen byggdes i mitten av 1980-talet för att möta behovet av Ă€ldreomsorg i Mariannelund. 

Ett exempel pĂ„ hur det kan se ut Ă€r grannkommunen, Hultsfred. HĂ€r har kommunen sĂ€rskilt boende och trygghetsboende pĂ„ fem olika platser: Vena, MĂ„lilla, Mörlunda, Virserum förutom Hultsfred och tillgĂ„ng till matsal. Hultsfred kommun har 14 000 invĂ„nare, Eksjö kommun har 17 000invĂ„nare. Eksjö kommun har sĂ€rskilda boenden i Ingatorp och Eksjö. Antalet platser pĂ„ sĂ€rskilda boenden Ă€r överrepresenterade i Eksjö.

Genom att Äteröppna Gullvivan pÄ Bobinen kan de som levt i en parrelation (och andra nÀra relationer) bo nÀra varandra och uppleva en ny vardag tillsammans. Idag tvingas mÄnga resa frÄn Mariannelund till Ingatorp och Eksjö för att fÄ trÀffas.

PĂ„ Bobinen gĂ„r det att Ă„teröppna Gullvivan i D-huset med plats för cirka 13 personer. 

Inom kort ska kommunfullmÀktige behandla en motion i den aktuella frÄgan.