Hemmet Àr Kalmar lÀns farligaste plats

SamhÀllsdebatten om trygghet och sÀkerhet tenderar att handla om de grova brott som sker utomhus. Men den farligaste platsen för kvinnor i Kalmar lÀn och i övriga Sverige Àr i hemmet. Det skriver Patrik Oldin, polisomrÄdeschef i Kalmar Kronoberg, med anledning av internationella dagen mot vÄld mot kvinnor den 25 november.

En vÄldsvÄg, som det talas alldeles för lite om, Àr den som Ärligen drabbar tiotusentals kvinnor i Sverige, skriver polisomrÄdeschef Patrik Oldin i samband med internationella dagen för avskaffandet av mÀns vÄld mot kvinnor.

En vÄldsvÄg, som det talas alldeles för lite om, Àr den som Ärligen drabbar tiotusentals kvinnor i Sverige, skriver polisomrÄdeschef Patrik Oldin i samband med internationella dagen för avskaffandet av mÀns vÄld mot kvinnor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-11-23 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det har varit en tungsint utveckling under Äret, med en kraftig ökning av skjutvapenvÄld och sprÀngningar i landet. Det Àr naturligt att det blir stort fokus pÄ dessa brott, som inte bara drabbar personer som har kopplingar till kriminella nÀtverk, utan i allt högre grad Àven anhöriga och andra invÄnare som inte har nÄgon som helst koppling till kriminalitet.

Men en mer konstant vĂ„ldsvĂ„g, som det talas alldeles för lite om, Ă€r den som Ă„rligen drabbar tiotusentals kvinnor i Sverige. I samband med internationella dagen för avskaffandet av mĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor, Orange Day, vill jag belysa de vĂ„ldsdĂ„d som sker i vĂ„ra hem. 

Om den utsatta kvinnan inte dödas passerar dessa brott ofta helt obemĂ€rkt förbi. En vanlig orsak Ă€r att utsatta kvinnor inte vill anmĂ€la sina partner. Knappt fyra procent av kvinnor som utsĂ€tts för vĂ„ld i nĂ€ra relation anmĂ€ler det till polisen, enligt Brottsförebyggande rĂ„det (BrĂ„). 

Trots det monumentalt höga mörkertalet har polisen i Kalmar lĂ€n hittills i Ă„r fĂ„tt in 957 anmĂ€lningar om brott i nĂ€ra relation. Brotten sker varje dag i hela vĂ„rt omrĂ„de – och drabbar allt frĂ„n ungdomar till pensionĂ€rer. 

Majoriteten av de som utsÀtts för vÄld i nÀra relation i Kalmar lÀn Àr kvinnor. I stort sett varje dag Äker vÄra patruller till bostÀder dÀr en man har utsatt sin partner för vÄld. Det kan handla om misshandel med tillhyggen eller stryptag, verbala hot och mordförsök. Inte sÀllan blir barn vittnen till hÀndelserna, vilket i sig Àr en brottslig handling, men framför allt riskerar barnen att skadas för resten av sina liv.

Polismyndigheten lÀgger stora resurser pÄ att utreda dessa brott och att lagföra gÀrningsmÀnnen. Vi har inlett en nationell satsning med ett mer offensivt fokus pÄ de personer som utövar partnervÄld. Syftet Àr att förebygga och förhindra upprepad grov vÄldsbrottslighet och att minska beroendet av kvinnornas vittnesmÄl i rÀttsprocessen.

Av tradition har vi varit sparsamma med att lyfta vÄld i nÀra relation i vÄr kommunikation. Bland annat av hÀnsyn till privatliv och personlig integritet. Men att utöva vÄld mot sin partner Àr inte en privat angelÀgenhet eller ett enskilt socialt fenomen. Det Àr kriminella handlingar och ett stort samhÀllsproblem som fÄr förödande konsekvenser för de som utsÀtts och för alla de barn som vÀxer upp med vÄld i hemmet. Vi behöver prata mer om detta tillsammans. Vem som helst kan bli drabbad.

De hĂ€r brotten behöver nĂ„ offentligheten i proportion till hur vanliga de faktiskt Ă€r. Av all misshandel i Kalmar lĂ€n hittills i Ă„r har 56 procent av alla fall intrĂ€ffat inomhus. ÄndĂ„ domineras den allmĂ€nna debatten av skjutningar och sprĂ€ngningar. 

Jag och övriga medarbetare i polisomrĂ„det ska arbeta för en bredare syn pĂ„ begreppet trygghet och sĂ€kerhet. Ett steg Ă€r att tala mer om de allvarliga vĂ„ldsbrott som ofta sker i slutna privata sammanhang och dĂ€r gĂ€rningsmannen Ă€r brottsoffrets partner. Hela samhĂ€llet – vi alla – mĂ„ste göra vad vi kan för att stötta utsatta kvinnor, förhindra att de utsĂ€tts och skapa förutsĂ€ttningar för att fler ska vĂ„ga anmĂ€la.

Inte minst vill vi att de som utsĂ€tter nĂ€rstĂ„ende för vĂ„ld ska söka hjĂ€lp för att bryta sitt oacceptabla och kriminella beteende. Den gĂ€rningsman som inte gör detta kommer vi förr eller senare att fĂ„ tag pĂ„ – och se till att denne fĂ„r sitt straff. Ingen kvinna ska behöva frukta för sitt liv i sitt eget hem.