Sorg i höstens tid

Matts Hjertqvist frÄn Klimatsvaret sörjer att sommarens cykelturer gÄtt genom heta, förtorkade landskap.

Matts Hjertqvist frÄn Klimatsvaret sörjer att sommarens cykelturer gÄtt genom heta, förtorkade landskap.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2018-11-01 18:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag sörjer vÄr vÀrld. Jag sörjer att den vÀrld, som jag föddes till, som jag vÀxte upp i och som jag lever i sakta förstörs. Jag kÀnner djup sorg över att det stilla vÄrregnet förvandlats till ett rasande skyfall, som drÀnker hela samhÀllen.

Över att sommarens cykelturer nu gĂ„r genom heta, förtorkade landskap.

Över att de smĂ„ fiskebodarna vid badviken snart Ă€r drĂ€nkta av det nedskrĂ€pade vattnet och att vinterns skidturer pĂ„ gnistrande snö förvandlats till vandring i gyttja över kalhuggna marker.

Oljan Àr det som har skapat vÀlstÄndet under min livstid och vi trodde att allt skulle fortsÀtta in i en lycklig framtid. SÄ blev det inte. Man insÄg att för mycket koldioxid frÄn oljan samlades i atmosfÀren och skapade ett gigantiskt vÀxthus kring jorden. Temperaturen började stiga och Àr nu redan en grad varmare Àn före industrialiseringen. Det Àr början pÄ den klimatkollaps, som gör mig sÄ sorgsen. Jag tÀnker pÄ mina barnbarn, som inte fÄr uppleva vÄr underbara vÀrld, som jag och min generation har fÄtt.

Men i allt mörker kan jag ÀndÄ se en liten gnista av hopp. Vanliga mÀnniskor som du och jag börjar inse hotet för alla kommande generationer och gör nÄgot Ät det. SmÄ grupper hÀr och dÀr, som vÀxer och till slut kommer att bli en kraft, som de ansvariga politikerna inte lÀngre kan ignorera. Och som kan stödja politikerna i de svÄra beslut, som krÀvs för att hejda den allt snabbare klimatförÀndringen.

Jag ser exempel, som stÀrker hoppets gnista. Ett Àr Greta, som skolstrejkar för sin och sina jÀmnÄrigas framtid. Ett annat Àr Kanadas klarsynta president, som inför en revolutionerande ny koldioxidskatt, dÀr alla pengarna delas ut till medborgarna för att stimulera till ökande fossilfrihet. Ett tredje Àr just en liten grupp engagerade mÀnniskor, som pÄ nÄgra fÄ Är vuxit till en global klimatrörelse, som ocksÄ vÀxer i Sverige. Citizens' Climate Lobby som i Sverige heter Klimatsvaret arbetar entrÀget för att skapa den politiska viljan för ett hÄllbart klimat.

Men det rÀcker inte med hopp. Det krÀvs ocksÄ mod. Mod att vÄga gÄ före och visa sina lokala och globala grannar, vad som krÀvs av oss alla för att vi och vÄra efterkommande ska fÄ leva i en lika underbar vÀrld som vi. En annorlunda men underbar vÀrld.

Kanske du kommer att bli en del av den vÀxande skara, som till slut kommer att vÀnda utvecklingen rÀtt igen. Som kommer att kunna se dina barnbarn i ögonen och sÀga: Det var nÀstan en omöjlig uppgift, men vi klarade det!

LĂ€s mer om