Vågar Vänsterpartiet ta ansvar?

Vi har de senaste åren vant oss vid att Vänsterpartiet har lagt ambitiösa om dock tämligen populistiska budgetförslag för Vimmerby kommun. Partiets förslag till budget 2023 skapar därför viss förvåning.

Vimmerbyalliansen, med KD:s gruppledare Ola Gustafsson i spetsen, hoppas att Vänsterpartiet ska bli tydligare med sitt budgetförslag.

Vimmerbyalliansen, med KD:s gruppledare Ola Gustafsson i spetsen, hoppas att Vänsterpartiet ska bli tydligare med sitt budgetförslag.

Foto: Montaget

Debatt2022-07-16 06:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av partiets annars så ambitiösa försök att komma med konstruktiva budgetförslag märks ingenting. Kvar finns bara de populistiska idéerna.

Dokumentet inleds med ett konstaterande att kommunen är dåligt skött och följs sedan av ett förslag som är så nära en instruktionsbok man kan komma för att fullständigt ruinera en kommun. Istället för att visa en vilja att ta tag i den svåra ekonomiska situationen vill V öppna kranarna för fullt och lägger en budget med ett överskott på endast en promille! Samtidigt konstateras med en klackspark att det finns risk att förslaget skulle leda till underskott. Det skulle vara intressant att höra V:s förklaring till hur de kan göra en så vårdslös tolkning av kommunallagens krav på “god ekonomisk hushållning”.

Det är värt att notera att V under våren har förespråkat minst två kostsamma satsningar utan att det på något sätt avspeglas i budgetförslaget. Var V:s förslag bara valfläsk? Vidare skriver de att de att de vill bromsa investeringarna 2023. De har dock inte uttryckt hur mycket eller vilka investeringar som avses. Många kommuninvånare skulle nog vilja veta om det är äldreboendet eller förskolan i Nybble, utveckling av lekplatser eller asfaltering av våra vägar de vill sätta stopp för. Hela budgetförslaget andas negativa attityder utan ambitioner att hitta lösningar. 

Vimmerbyalliansen välkomnar alla fullmäktigepartier att vara delaktiga i det effektiviseringsarbete som kommer att vara nödvändigt för vår kommun. Min förhoppning är att även Vänsterpartiet hörsammar den inbjudan och inte sitter vid sidan om med armarna i kors.