Kortare arbetstid – bĂ€ttre vĂ„rd för patienterna

Sveriges brist pÄ medarbetare med rÀtt kompetens ökar samtidigt som belastningen pÄ medarbetarna Àr orimligt hög. NÀstan 30 procent av VÄrdförbundets medlemmar arbetar deltid och majoriteten gör det för att orka. Det Àr orimligt att vÄra medlemmar inte orkar arbeta heltid pÄ grund av den höga belastningen som Àr inom hÀlso-och sjukvÄrden idag. DÀrför yrkar VÄrdförbundet pÄ att veckoarbetstiden ska förkortas.

En ny undersökning frÄn VÄrdförbundet visar att nÀrmare 30 procent av medlemmarna arbetar deltid. HÀlften uppger behov av vila och ÄterhÀmtning som ett huvudsakligt skÀl. "Det Àr orimligt", skriver debattörerna.

En ny undersökning frÄn VÄrdförbundet visar att nÀrmare 30 procent av medlemmarna arbetar deltid. HÀlften uppger behov av vila och ÄterhÀmtning som ett huvudsakligt skÀl. "Det Àr orimligt", skriver debattörerna.

Foto: Simon Rehnström/TT

Debatt2024-01-22 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SuperhjĂ€ltar. 

SĂ„ kallades VĂ„rdförbundets medlemmar under de vĂ€rsta pandemiĂ„ren. Trots att underbemanningen var ett faktum redan innan gjordes heroiska, professionella insatser under vĂ€ldigt svĂ„ra förhĂ„llanden. DĂ„ utlovades satsningar pĂ„ bĂ€ttre arbetsmiljö, lön och villkor för att fĂ„ personalen att stanna. Det var dĂ„. 

Idag ser vi hur vÀntetiderna i Sverige vÀxer. MÀnniskor med cancer dör i kön. Den frÀmsta anledningen Àr brist pÄ personal med rÀtt kompetens. Just nu ökar covid och influensa dessutom trycket pÄ vÄrden ytterligare. Samtidigt visar en ny undersökning frÄn VÄrdförbundet att nÀrmare 30 procent av medlemmarna arbetar deltid. HÀlften uppger behov av vila och ÄterhÀmtning som ett huvudsakligt skÀl. Det Àr orimligt. Alla deltider gör att hÀlso- och sjukvÄrden inte fÄr tillgÄng till den kompetens som faktiskt finns.

Kollegorna fĂ„r Ă€nnu fĂ€rre kollegor, patienterna fĂ„r vĂ€nta. Samtidigt betalar deltidsarbetande med sin lön, livslön och pension. Eftersom majoriteten Ă€r kvinnor Ă€r det ett stort jĂ€mstĂ€lldhetsproblem, en kvinnofĂ€lla det aldrig talas om. Om alla som idag arbetar deltid gĂ„r upp till heltid innebĂ€r det ett tillskott pĂ„ 8 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i hĂ€lso- och sjukvĂ„rden. Det skulle förbĂ€ttra arbetsmiljön och minska arbetsbelastningen samt Ă€ven kunna korta vĂ„rdköerna och stĂ€rka patientsĂ€kerheten. 

Den positiva nyheten Àr att mÄnga som jobbar deltid kan tÀnka sig att gÄ upp i tid om veckoarbetstiden sÀnks. HÀr finns en stor potential att fÄ tillgÄng till mer kompetens i hÀlso- och sjukvÄrden. Ett annat stort problem Àr lönerna. Enligt senaste statistiken har lönegapet mellan kvinnor och mÀn ökat. Att kvinnodominerade akademiska livsviktiga yrken i offentlig sektor hamnar efter manligt dominerade yrken och sektorer Àr ocksÄ det ett omfattande jÀmstÀlldhetsproblem. Det Àr dags att göra förÀndringar och hÄlla löften.

Vi har nu sagt upp kollektivavtalet med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. I det nya avtalet krĂ€ver vi bland annat: 

  • SĂ€nkt veckoarbetstid. HĂ€lften av vĂ„ra medlemmar kan tĂ€nka sig att gĂ„ upp till heltid om veckoarbetstiden sĂ€nks. 
  • En god löneutveckling för samtliga och fortsatt satsning pĂ„ sĂ€rskilt yrkesskickliga. Arbetsgivare och politiker mĂ„ste göra allvar av sina löften och sĂ€kra rĂ€tten till hĂ„llbara heltider och en god löneutveckling. Om vĂ„ra medlemmar har kraft fĂ„r invĂ„narna bĂ€ttre vĂ„rd.