Vill ni rädda vården? Då är det dags att visa det nu

"Vi har kollegor som flyr vården och söker sig till helt andra yrkesområden för att det helt enkelt inte är värt att vända ut och in på sig själv för att lösa problem som inte ingår i våra arbetsuppgifter", skriver Vårdförbundets avdelningsstyrelse.

"Vi har kollegor som flyr vården och söker sig till helt andra yrkesområden för att det helt enkelt inte är värt att vända ut och in på sig själv för att lösa problem som inte ingår i våra arbetsuppgifter", skriver Vårdförbundets avdelningsstyrelse.

Foto: Maria Hedenlund

Debatt2024-05-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige. Ett land som ligger i framkant inom många områden. Stora företag växer fram i Sverige och tar sedan världen med storm. Dessutom är Sverige rankat som världens tredje bästa land av US News studie ”Best Countries”. Är det då för mycket begärt att ett land som Sverige ska ha en hälso- och sjukvård som inte bara ser till patienternas behov utan också medarbetarnas?

Vårdförbundets yrkesgrupper har nu länge larmat om dålig arbetsmiljö och underbemanning. Vi har kollegor som flyr vården och söker sig till helt andra yrkesområden för att det helt enkelt inte är värt att vända ut och in på sig själv för att lösa problem som inte ingår i våra arbetsuppgifter. Cirka var tredje medlem i Vårdförbundet uppger att de jobbar deltid för att orka och för att få den tid till återhämtningen som behövs.

Vården går idag runt på att vi medarbetare är kollegiala och ställer upp för varandra. Vi arbetar övertid för att lösa både grundbemanning och korttidsfrånvaro. Under 2023 arbetade Vårdförbundets medlemmar närmare 3 miljoner övertidstimmar. Det är nästan 1800 heltidstjänster som idag bemannas av befintlig personal. Vi vet också att vi står inför ett högre behov av vård och omsorg, med en åldrande befolkning och ökad frekvens av långvarig sjukdom. Just nu kan vi bara ställa oss frågan hur många fler kommer vi behöva bli inom hälso- och sjukvården för att kunna möta upp framtidens behov?

I förhandlingarna med SKR har Vårdförbundet bland annat yrkat på hållbara heltider och en rimlig lön för vårt arbete. Yrkanden som vi hoppas gör arbetet inom vården mer attraktivt och kan hjälpa oss att få våra kollegor att stanna och komma tillbaka. Vi som arbetar inom vården vet att något behöver göras. Vi vill rädda vården. Frågan vi ställer oss är, vill politikerna det?

Vårdförbundet har de senaste två veckorna varit i konflikt, med bland annat Region Kalmar. Två veckor av övertids- mertids- och nyanställningsblockad.

På region Kalmars hemsida kan man läsa att de sedan varslet lades ”arbetat med förberedelser och åtgärder för att stå redo i händelse av blockad”. Vi kan inte annat göra än ställa oss frågande till det här. Trots dessa förberedelse är det fortsatt personalen som ska lösa arbetsgivarens problem på många ställen. Personalen uppmanas fortsatt att ta extra pass för att få vården att gå runt. Enda skillnaden är att de där extra passen idag kallas för skyddsarbete.

Vi har gång på gång förklarat vad vi inom vården behöver för att inte förlora fler av våra kollegor. Vid varje valrörelse kommer lovord om hur vården ska förbättras. Ändå står vi här idag. Vi är en hel kår som vill förändra vården! Frågan ställs nu till de som sitter på makten, vill ni förändra? Vill ni rädda vården? Om någon av frågorna besvaras med ja behöver ni visa det nu. Vårdens medarbetare går sönder och ni som har makten att förändra detta tittar just nu bara på.