Bra med en ny rovdjurspolitik

Äntligen får Sverige en ny, trovärdig rovdjurspolitik. Centerpartiet har tidigare medverkat till att ändra jaktförordningen, § 28, för att ge tillbaka rätten för människor att försvara sina tamdjur mot rovdjursattacker. Nu går vi vidare och skapar en rovdjursförvaltning som tar hänsyn till både naturvårdsintressen, djurägare och andra som berörs.

LV Debatt2009-08-13 06:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med "årets varg" i trakterna har det blivit uppenbart att trovärdigheten för den svenska rovdjurspolitiken behövde återupprättas. Folk i våra bygder måste känna att beslut om rovdjuren fattas nära dem - inte i Stockholm eller i Bryssel! Därför flyttas beslutanderätten om licens- och skyddsjakt på rovdjur ned till länen. Legitimiteten i det man bestämmer finns i att ansvaret för förvaltningen läggs regionalt med ett tydligt lokalt inflytande. I varje län inrättas en viltförvaltningsdelegation. Denna ges rätten att fatta beslut om rovdjuren och ska bestå av representanter för olika samhällsintressen som naturvårdsorganisationer, byalag, markägarorganisationer och näringsföreträdare.
I arbetet med propositionen har vi haft flera samråd och en nära dialog med jakt- och naturvårdsorganisationer, liksom med företrädare för de gröna näringarna. Det gör att förslagen har förankring och är kopplade till hur verkligheten ser ut för människorna i vårt land.

Anders Åkesson
Riksdagsledamot (c)
Kalmar län