Dags att vi som är för religionsfrihet säger ifrån

Jag har med intresse följt debatterna om böneutrop i Sverige och blev glatt överraskad över att KD tar ställning emot det. Visserligen förekommer inte böneutrop i Vimmerby men här är SD Vimmerbys syn på saken.

LV Debatt2018-03-27 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har religionsfrihet i Sverige, vilket innebär frihet att få välja att ha en viss trosuppfattning men även rätten att slippa bli påverkad av religiösa budskap.

Varje människa har rätt till sin religion och religionsfriheten skyddar inte bara rätten att tro utan även rätten att inte tro. Denna rättighet är absolut och kan inte inskränkas genom lag.

Böneutrop på offentlig plats och på främmande språk, oavsett om det sker dagligen eller någon gång per vecka, är inte en del av det svenska samhället. Dessa böneutrop är inte heller bara en kallelse till bön utan även en förminskning av andra religioner.

Religionsfrihetslagen säger att var och en äger rätt att utöva sin religion såvida man inte stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse.

En del påstår i debatter som varit att kyrkklockor kan jämföras med böneutrop men som vi ser det så är det inte jämförbart. Våra kyrkklockor ringer vid större händelser som bröllop, dop högmässa och så vidare, och är ingenting som allmänheten störs av.

I debatter som varit i denna tidning har jag fått frågan om vi även är emot skolavslutning, men en avslutning i skolan är en fin tradition som ska bevaras. Dessutom är den inom kyrkans väggar och ingenting som skriks ut till allmänheten, alltså en väsentlig skillnad.

Nu är det dags att vi som är för religionsfrihet säger ifrån. SD Vimmerby säger nej till böneutrop.