Djursdala skola

Djursdala, en leende bygd hälsar dig välkommen. En mosaik av öppna ängs och hagmarker i ett böljande landskap omgärdat av skogrika vildmarker som här och var lyses upp av bäckar och små klara skogssjöar.

LV Debatt2018-01-30 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, så står det på Vimmerby kommuns hemsida om Djursdala, en liten by, 15 km norr om Vimmerby. Här finns en träkyrka från 1600-talet, medeltidsbyar, fritidshem och förskolan Backsippan.

Men så finns det någonting annat som blivit riktigt känt, Djursdalaskolan som är omgiven av fritidshemmet och förskolan, skolan som är nerläggningshotad, där det idag går ca 36 elever men som man tror kommer att öka till nästa läsår. Tack vare en folkomröstning 2016 fick skolan vara kvar den här mandatperioden ut men de drabbade är långt ifrån ett leende, man är av förståeliga skäl oroliga för framtiden och vad som kommer att hända och så sent som i december 2017 började BUN återigen snegla åt djursdalaskolan men kom på i sista stund att det är ju snart val och då går det inte för sig att lägga ner någonting.

Kommunen säger att dom vill ha en levande landsbygd, då måste kransortskolorna vara kvar, annars avvecklas detta och folk vill inte flytta till ett ställe där det varken finns skola eller förskola. Alla förstår att det måste sparas pengar men gör det på andra områden än barnen.

Nu har dessutom eleverna i Djursdalaskolan bevisat för hela kommunen att denna nerläggningshotade skola har så pass duktiga elever så de har kvalificerat sig som klassen som gått vidare i "Vi i femman", den första på 17 år samt att skolan är en av landets 200 bästa skolor år 2018. Inte illa alls. Nu gick ni inte vidare men den högsta vinsten för er är att ni tog er så här långt. Det här bevisar ju i allra högsta grad att även små skolor kan prestera, tvärtemot vad som påståddes under det turbulenta året 2015.

Nu är det snart val och Vimmerby kommuns invånare glömmer inte i första taget vad majoriteten vill göra med den leende bygden och övriga kransortskolor i kommunen.