Dubbla budskap från Södra om återvinning

Den ekonomiskt nu urstarka kooperativa skogskoncernen Södras chef, Leif Brodén, talar med dubbel tunga om återvinningen - en central miljöfråga. Som ordförande för Skogsindustrierna, landets samlade skogsbransch, är han angelägen att i dess hållbarhetsskrift 2008 - 2009 slå fast branschens "egna ambitiösa mål för att minska sin miljöpåverkan" och att företagen "strävar efter att ytterligare minska deponeringen".

LV Debatt2010-11-03 07:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MEN SOM VD i Södra har samme Brodén i år stoppat ett sedan länge färdigt återvinningsprojekt för koncernens massafabriker - ett projekt som kallas EcoFor och förvandlar slammet, bestående av grönlut, bioaska och kalk men även kadmium till granuler, pellets.
Projektledaren, en ingenjör från fabriken i Värö, fick lämna uppdraget för andra uppgifter, och koncernledningen i Växjö har med föregivna ekonomiska skäl stoppat de långt gångna planerna på en återvinningsanläggning vid Mörrums Bruk i Blekinge. Redan i fjol våras meddelades annars att förprojektering pågick och att anläggningen skulle stå klar nästa år, 2011.

UNDERTECKNARNA av denna artikel är tre av de omkring 25 personer som har protesterat mot att Södra avser deponera slammet, mer än 30.000 ton per år, i stället för att som koncernen tidigare utlovat, återvinna det och låta det bli gödning i skogen, som tanken är.
Vi finner koncernledningens inhibering av projektet oförsvarlig och klädd i en falsk förklaring om att återvinningen blir för dyr.
Södra har hittills i år tjänat två (2) miljarder, berättade nyligen Leif Brodén för pressen och har dessutom - också i år - köpt 20.000 hektar produktiv skogsmark i Baltikum för cirka 300 miljoner. Pengar saknas alltså inte. Anläggningen i Mörrum beräknas kosta mindre än vad skogen i Baltikum betingade. Dessutom har Södra, såväl genom ingenjören i Värö Bruk, västkustens Södraägda massaindustri, som koncernledningen själv tidigare, utlovat återvinning.
Ett välbesökt möte för grannar och närboende vid Mörrumsfabriken för tre år sedan, vittnar om detta.
Vad är därtill Leif Brodéns ord som Skogsindustribas värda, om han gör tvärtom i rollen som VD för Södra?

DÄRFÖR MÅSTE naturligtvis koncernledningen omgående ompröva beslutet från i våras att stoppa återvinningen.
Deponering - dessutom intill en havsvik och på låglänt mark - är en förkastlig, föråldrad och förlegad metod och bör omgående förpassas till avdelningen för massaindustrins historia.

Bengt Olof Dike
Karl-Edvin Nilsson
Peh Pröjtz
Grannar till Södras tilltänkta deponi i Mörrum