Ekobrottsmyndigheten behövs

Ekobrottsmyndigheten är den samordnande kraften för all ekobrottsbekämpning i Sverige och inriktar sitt arbete särskilt på den grova ekonomiska brottsligheten. Myndigheten har idag mycket goda verksamhetsresultat.

LV Debatt2007-05-19 04:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En utredning föreslår att myndigheten ska läggas ned och att verksamheten ska övertas av Åklagarmyndigheten och Polisen. Kristdemokraterna ifrågasätter om Polisen och Åklagarmyndigheten kommer att prioritera arbetsmetoderna som används inom Ekobrottsmyndigheten, vilka är en förutsättning för att den nya organisationen ska lyckas. Utredningens resonemang är motsägelsefullt.
Å ena sidan vill man lägga ner myndigheten, å andra sidan säger man att de gör ett bra jobb och att de som tar över ska sköta arbetet på samma sätt. Tyvärr finns inga garantier för detta.
Kristdemokraterna anser att all avancerad ekonomisk brottslighet kräver insatser av sådan art att en enhetlig myndighetsstruktur och ledning är nödvändig. Inom Ekobrottsmyndigheten bör därför den geografiska uppdelningen tas bort och arbetet bör än mer inriktas mot grov ekonomisk brottslighet. Kristdemokraterna vill värna och utveckla Ekobrottsmyndigheten.

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)
Riksdagsledamot