Likhet inför lagen

Tack för din utförliga insändare om hur rättsprocessen går till i andra kommuner i Sverige som polisanmält överåriga samt utgången i olika instanser.

LV Debatt2018-02-07 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du är också noga med att beskriva hur placeringen går till när de asylsökande ensamkommande kommer hit och att inte kommunen kan neka till någon placering men vet du vad, jag tror de flesta i kommunen vet att det är Migrationsverket som placerar ut de asylsökande och att kommunen inte kan neka till någon placering men det var inte detta vår motion handlade om utan i de fall där man undanhållit sin riktiga ålder.

Sedan ett par år tillbaka kan Migrationsverket göra åldersbedömning på de personer man är tveksam till men denna undersökning är tyvärr i dagsläget frivillig. Den är även omstridd och många anser att undersökningen är osäker. Rättsmedicinalverket kan aldrig uppge exakt ålder utan man har 3 kriterier att ta hänsyn till, över 18 år, möjligen över 18 år eller möjligen under 18 år. I första hand tittar man på visdomständer och knäled men det finns också magnetröntgen att ta till.

Vi anser inte att Migrationsverket har skött sina åtaganden då man har släppt igenom ca 65 % överåriga till vår kommun och ca 80 % i hela Sverige. Många påstår att de är under 18 år för att få en bättre välfärd. Det är helt omoraliskt gentemot skattebetalarna då HVB-hem för barn och ungdomar har betydligt större kostnader än boende i Migrationsverkets regi avsett för vuxna.

Det borde bli betydligt billigare att driva en rättsprocess än att låta de här personerna bo kvar på boende avsedda för barn. Vi tycker också att det är helt fel att överåriga ska bo tillsammans med barn och ungdomar men du kanske är av annan åsikt.

Kommunen måste ju kunna agera om det kommer personer som är överåriga genom att slå larm till Migrationsverket och därigenom trycka på för att få en så rättvis rättsprocess som möjligt. En kommun har anmälningsplikt och ska anmäla alla försök att tillskansa sig fördelar i samhället. Då är det ganska märkligt om kommunen ser mellan fingrarna, och inte polisanmäler asylsökande överåriga som gjort sig skyldiga till brott enligt bidragsbrottslagen.

Visst känner vi empati för de människor som har det svårt men vi känner ingen empati för de personer som kommer hit och begår lagbrott. Det finns många som har det svårt, äldre, ensamstående föräldrar, sjuka, arbetslösa, funktionshindrade för att nämna några grupper. Ser ni mellan fingrarna då också om dessa personer skulle tillskansa sig bidrag utan att ha rätt till det. Jag tror inte det utan personen skulle bli anmäld, åtalad, dömd och återbetalningsskyldig. Lagen ska vara lika för alla, oavsett vem du är och varifrån du kommer. Du skrev inledningsvis att ni står bakom att lagen ska vara lika för alla men då ska den också gälla för de personer som söker sig till vårt land.