Stå upp för vår livsmedelsproduktion

Varför hänger en ökad livsmedelsproduktion ihop med en levande landsbygd?

LV Debatt2010-07-08 06:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under många år har produktionen av livsmedel sjunkit i Sverige. Detta är en följd av en försämrad lönsamhet och att vi har haft svårt att möta importen från andra länder. Idag importerar vi 45 procent av all mat som konsumeras i Sverige, en siffra som 1995 var 25 procent. Detta i en tid då vi pratar mycket om närodlade produkter, klimatsmart odling och minskade transporter. Med andra ord - vi konsumenter gör inte som vi säger.
Försvinner det aktiva lantbruket så slår det även mot alla andra på landsbygden, till exempel turismen när det öppna landskapet försvinner, nedlagda skolor, affärer, bensinmackar, långt till kompisar för barnen, ett mer urvattnat socialt liv.
Det går att räkna upp mer, men låt oss istället försöka att fokusera på det positiva. Hur vänder vi utvecklingen så att vi får ett blomstrande lantbruk och till följd av det också en blomstrande landsbygd?

Sveriges bönder är bland de mest välutbildade människor som finns, där finns en mycket stor kunskap i djuromsorg, växtodling och ekonomi - tre saker som är bärande i att lyckas som bonde.
Sverige har kanske de strängaste djurskyddsreglerna i världen och vi vill inte göra dem mildare, men vi måste kunna få betalt för det. Politiker kan inte i fortsättningen fatta beslut om hårdare krav på det svenska lantbruket ena dagen, för att i nästa moment inte se till att samma krav ställs på utländska produkter vid upphandling till kommuner och landsting.
LRF har vid sin senaste riksförbundsstämma beslutat att anta en ny livsmedelsstrategi för att vända den neråtgående spiralen.
Detta är helt nödvändigt eftersom vi inom flera branscher är på väg att nå en kritisk punkt där en minskad produktion kan innebära att hela produktionsgrenen kan slås ut vilket får till följd en ännu mer avfolkad landsbygd. Gränsen är nådd, görs inget nu kommer vi inte att ha några lantbrukare kvar. Många länder pratar om livsmedelssäkerhet med betydelsen säker tillgång på livsmedel, och då är produktion inom landets gränser tryggast. Vi vill att politikerna ska se det som strategiskt viktigt att vi kan producera mat inom landet. Att nå en ökad produktion är också en mycket viktig fråga för våra egna ekonomiska föreningar, stora som små. Slå inte ihjäl varandra utan se till att vara aktiva på marknaden, då finns det plats för fler. Det är också viktigt att de sociala avgifterna för småföretag sänks, att regelkrånglet minskar och att mobiltäckning och Internettrafik med bra prestanda finns tillgängligt över hela landet.
LRF har nu före valet gått ut med en skrift om 33 säkra tips för att utveckla fler småföretag och en hållbar tillväxt. Vi försöker att skapa debatter och dialoger med politiker på lokal, regional och nationell nivå. Är det någon politiker som känner sig förbigången så hör av er så kan vi gärna ta en diskussion.

Sverige är ett glest befolkat land så om svenska konsumenter och politiker tror på oss bönder och vad vi producerar så kan den inhemska produktionen öka och vi får ett levande lantbruk och därmed en levande landsbygd.

Håkan Lundgren, Carola Gunnarsson, Lars-Ove Johansson, Per-Göran Sigfridsson, Caroline Sand
Regionförbundsstyrelsen LRF Sydost