Varför är broddar en risk för äldre bara i Vimmerby?

SD Vimmerby har återigen lämnat en motion om gratis broddar till alla som fyllt 65 år. Vi har tidigare haft en liknande motion som det vart avslag på. Ett av kommunens argument var att halkolyckor ökar snarare än minskar med broddar.

LV Debatt2018-02-20 11:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har letat efter statistik på detta men inget funnit så jag ringde upp Västerviks kommun och fick prata med socialnämndens ordförande och frågade om de hade märkt av någon ökning på halkolyckorna, de är ju trots allt inne på sin tredje säsong. Men hon hade inte hört talas om detta, tvärtom, de äldre känner sig trygga och törs gå ut vid besvärligt väglag.

Vi tycker att det är väldigt konstigt att Vimmerby är den enda kommun i Sverige de äldre oftare halkar omkull med användande av broddar medan det i resten av landet har blivit succé.

Man kan tycka att det är ett egenansvar att införskaffa halkskydd men många pensionärer lever på marginalen och prioriterar det viktigaste (dit hör inte broddar) för att få vardagen att gå ihop.

Den äldre har ju betalat skatt i hela sitt liv och då är det inte för mycket begärt att seniorerna får tillbaka lite och att kommunen kan tillhandahålla denna samhällsservice.

Broddar förebygger halkolyckor och en allvarlig höftledsfraktur innebär, förutom enormt lidande för den enskilda, även stora kostnader för landstinget.

Varje halkolycka som kan undvikas är en vinst för alla inblandade parter. Och varför ska inte de äldre kunna få detta när kommunens bilar är utrustade med broddar?

Nu hoppas vi denna gång att vi får gehör för vår motion så att kommunen bifaller denna och blir en i mängden av alla kommuner som infört detta.