Kämpigt för hushållen – nu blir det ännu värre

Vart tredje hushåll har redan svårt att få ihop ekonomin, enligt en färsk undersökning från Swedbank. Nu väntar en ännu svårare höst, där fler räntehöjningar och stigande priser hotar samtidigt som inkomsterna inte hänger med.

Hushållen får kämpa. Arkivbild.

Hushållen får kämpa. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-09-09 08:25

Swedbank har låtit Kantar Sifo ta tempen på svenskarnas ekonomi. Samma undersökning är gjord både i vintras och nu på höstkanten, berättar Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

– Vi ser en markant förändring jämfört med i vintras. Fler får ta av sina sparpengar, och många får inte ihop det. Sista halvåret har varit väldigt utmanande, säger hon.

Ta av sparpengar

Enligt undersökningen har fler behövt tulla på sina sparpengar, och buffertarna har krympt sedan i vintras.

Till hösten ser det ut att blåsa ännu snålare för hushållen. Bankerna har presenterat sina konjunkturrapporter, och det tycks råda en stor enighet om att räntorna kommer att vara fortsatt höga i vinter, med minst en räntehöjning till i september. Nordea, Swedbank och Handelsbanken tror på ytterligare en höjning i november. Kronkursen är svag, och för bland annat matpriserna syns inte några sänkningar, kanske snarare tvärtom då skördarna varit dåliga och Rysslands krig stryper tillgång på bland annat spannmål.

Samtidigt har inte barnbidragen höjts – enligt Swedbanks undersökning är många barnfamiljer helt beroende av barnbidragen för att klara sig.

– Många hushåll har det redan kämpigt. Nu kan det också vara svårt att veta vad mer man kan dra ned på, pengarna går till nödvändiga levnadskostnader, säger Madelén Falkenhäll.

Ensamstående föräldrar

Värst utsatta är ensamstående föräldrar med barn.

Den ansträngda ekonomin gör att nästan 30 procent av hushållen oroar sig för sin situation, enligt Swedbanks undersökning.

Fast alla har det inte lika svårt. Enligt Swedbanks undersökning har hushållen som grupp fortfarande marginaler, och många har också ett sparande att ta av. Men både räntehöjningar och högre kostnader gör att alla får mindre över.

– För stora delar av befolkningen är det här en chock. Särskilt för yngre. Äldre har varit med om kriser förr, och vet att de går över. Man får vara lite snäll mot sig själv, kanske inte tänka att man måste fortsätta att spara pengar, utan först och främst se till att få det att gå ihop, säger Madelén Falkenhäll.

Fakta: Kämpigt för hushållen

Swedbank har låtit Kantar Sifo fråga drygt 3 000 personer i augusti om hur de har det ekonomiskt. Samma frågor ställdes i januari.

18 procent av de ensamstående föräldrar som tillfrågats uppger att de har lägre inkomster än utgifter. 17 procent av dem uppger att de är helt beroende av barnbidraget för att klara utgifterna.

31 procent av de tillfrågade har behövt att ta av sitt sparande för att klara utgifterna.

29 procent känner stress eller oro för sin ekonomi.

Källa: Swedbank

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!