Styrkebesked från verkstadsbolagen

Flera av Sveriges tyngsta verkstadsbolag presenterar positiva resultat för det andra kvartalet. En fortsatt stark industrikonjunktur förklarar uppgångarna, men frågan är om toppen nu är nådd, enligt bedömare.

Sandvik och flera andra stora verkstadsbolag presenterar starka delårsrapporter. Arkivbild.

Sandvik och flera andra stora verkstadsbolag presenterar starka delårsrapporter. Arkivbild.

Foto: Johanna Norin/TT

Ekonomi2023-07-19 16:24

– Det finns goda skäl att tro att den underliggande efterfrågan blir svagare nästa kvartal, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Verkstadskoncernen Sandvik noterade en justerad rörelsevinst på 6,1 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4,8 miljarder kronor samma kvartal i fjol. Siffrorna överträffade analytikerkårens förväntningar.

– Vi har haft ett bra kvartal, med positiv orderingång och tvåsiffrig tillväxt, vilket låg väl i linje med våra finansiella mål, säger vd Stefan Widing till TT.

Sandviks orderingång ökade till 31 660 miljoner kronor, i jämförelse med 28 740 miljoner kronor motsvarande period förra året. Intäkterna under kvartalet steg med 19 procent till 32 243 miljoner kronor.

– Industrikonjunkturen är fortsatt positiv. Kostnader som var tuffa för ett år sedan har nu gått ned, säger Stefan Widing.

Långsam återhämtning i Kina

Bolaget såg också en stark utveckling inom gruvautomation till följd av vunna affärer inom gruvdrift.

Förutom stärkta kassaflöden är en prioritet framöver att få ned lagernivåerna, vilka är för höga, enligt Stefan Widing.

– Därutöver får vi följa hur marknadssegmenten utvecklas och anpassa oss efter det.

En positiv utveckling noterades för Sandvik på de viktiga marknaderna i Nordamerika och Europa, men återhämtningen i Kina var långsammare än väntat.

– Vi var positiva kring återhämtningen efter återöppningen där för ett kvartal sedan, men det har tyvärr inte utvecklats i linje med förhoppningarna.

Trots det stärkta resultatet föll Sandviks aktiekurs 2,2 procent vid 15-tiden.

Toppen på vinstcykeln?

En annan industriaktör som redovisade en stärkt resultat var Atlas Copco. Verkstadsjätten redovisade en rörelsevinst på 9,2 miljarder kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 7,3 miljarder kronor samma period i fjol.

Lönsamheten föll dock – likaså aktien, ned 4,4 procent på eftermiddagen. I en prognos för den närmaste framtiden räknar ledningen med att kundernas aktivitetsnivå kommer att försvagas något från den höga nuvarande nivån.

Lars Söderfjell, Ålandsbankens aktiechef, anser att bolagens rapporter håller en genuint god nivå, men att det är andra faktorer som får aktierna att falla.

– Det beror snarare på att de har gått så starkt in i rapporterna.

– Nu får man en berättigad fundering om det här är toppen på vinstcykeln.

Geopolitisk osäkerhet

Samtidigt presenterade kullagerbolaget SKF en rörelsevinst på 3 213 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 1 581 miljoner kronor samma period i fjol.

Resultat var lägre än analytikernas genomsnitt. Å andra sidan ökade försäljningen.

SKF:s aktie låg på minus 1,1 procent runt lunchtid, men ryckte upp sig på eftermiddagen med 0,5 procent.

Däremot sätter oron i omvärlden prägel på industrins framtidsutsikter.

"Vi förväntar oss också fortsatt volatilitet och geopolitisk osäkerhet på de marknader där vi är verksamma", skriver SKF:s vd Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!