Swedbank faller tungt på börsen efter rapport

Swedbanks rasar på börsen trots ökad kvartalsvinst. Vid 10:30-tiden är storbankens aktie nere med 8,3 procent.

Kvartalsrapport från Swedbank, med vd Jens Henriksson. Arkivbild.

Kvartalsrapport från Swedbank, med vd Jens Henriksson. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-10-26 07:04

Swedbank redovisar ett räntenetto – alltså det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – på 12,9 miljarder kronor för tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med 8,4 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med ett räntenetto på just 12,9 miljarder kronor, enligt Bloomberg.

Swedbanks vd Jens Henriksson framhåller att bankens affärsverksamhet är fortsatt stabil i en tid av krig, osäkerhet och omställning.

– Ett fortsatt starkt resultat i en svagare konjunktur, säger Henriksson.

– Vår vision är ett samhälle som är ekonomiskt sunt och hållbart och vår finansiella styrka gör att vi kan hjälpa till och bidra med att finansiera den gröna omställningen, säger han.

En bidragande orsak till tillväxten är ökade företagsaffärer inom Swedbanks baltiska bankverksamhet, enligt Henriksson.

Den svaga svenska kronan har inneburit ökad aktivitet hos bankens företagskunder – inte minst från exportbolag som gjorde valutasäkringar när kronan försvagades.

Swedbanks provisionsnetto steg till 3,9 miljarder, mot 3,6 miljarder ett år tidigare.

Bankens rörelseresultat – före nedskrivningar, bankskatter och resolutionsavgiften – steg till 12,9 miljarder kronor. Det vinstmåttet låg på 8,5 miljarder ett år tidigare.

Snittprognosen bland analytiker låg på ett rörelseresultat på 12,2 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Rättad: I en tidigare version förekom belopp för flera vinstmått från fel jämförelseperiod. En felaktig siffra i slutet av texten har tagits bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!