Svantesson: NĂ€rmare nya budgetregler i EU

Det har tagits viktiga steg pĂ„ vĂ€gen mot ett nytt regelverk för EU-lĂ€ndernas budgetar och ekonomiska styrning, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). –Vi Ă€r definitivt nĂ€rmare Ă€n bara för nĂ„gra veckor sedan, sĂ€ger hon om utsikterna för en kompromiss efter ett möte med EU-kollegor i Bryssel.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hoppas som ordförande i Ekofin kunna leda sina EU-kollegor fram till en kompromiss om nya budgetregler för alla EU-lÀnder pÄ nÄgra veckor. Arkivbild

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hoppas som ordförande i Ekofin kunna leda sina EU-kollegor fram till en kompromiss om nya budgetregler för alla EU-lÀnder pÄ nÄgra veckor. Arkivbild

Foto: Marko SÀÀvÀlÀ/TT

EU2023-02-14 11:58

FrÄgan var en av flera tunga problemhÀrdar som var uppe pÄ tisdagens sÄ kallade Ekofin-möte i Bryssel, lett av Elisabeth Svantesson.

– Jag ser ju att vi Ă€r mycket nĂ€rmare nu Ă€n för nĂ„gra veckor sedan och vi kommer att komma framĂ„t nĂ€rmaste veckorna, sĂ€ger hon.

Tanken Ă€r att EU-regeringarna ska kunna enas kring en principuppgörelse, som EU-kommissionen sedan kan utgĂ„ ifrĂ„n nĂ€r de lĂ€gger fram ett lagförslag – troligen efter EU-toppmötet i mars.

Fast Àven om hon ser bÀttre förutsÀttningar för en kompromiss i dag Àn nÀr Sverige tog över som ordförandeland vid Ärsskiftet Àr allt inte klappat och klart, varnar hon.

– Det hĂ€r Ă€r viktiga frĂ„gor. Det handlar om ett ramverk som ska hĂ„lla lĂ€nge. Det mĂ„ste finnas legitimitet frĂ„n alla lĂ€nder för det nya som kommer – sĂ„ hypotetiskt kan det ta lite lĂ€ngre tid, absolut, sĂ€ger hon.

"Bra utbyte"

Oavsett vilket avser EU-kommissionen att i mars presentera vad som ska gÀlla pÄ omrÄdet frÄn och med januari 2024, nÀr det undantag frÄn EU:s stabilitets- och tillvÀxttakt som beslutades i pandemin löper ut.

– Hur det Ă€n gĂ„r kommer EU-kommissionen gĂ„ vidare med statsfinansiella riktlinjer för 2024 och vi planerar att presentera det i mars, sĂ€ger EU-kommissionĂ€ren Valdis Dombrovskis.

PĂ„ mötet tog finansministrarna Ă€ven upp EU-kommissionens förslag pĂ„ svar pĂ„ Bidenregeringens Inflation reduction act – en plan med subventioner och skattelĂ€ttnader pĂ„ 369 miljarder dollar till gröna investeringar i USA.

– Det var ett bra utbyte, som visade pĂ„ omfattningen pĂ„ det arbete vi har framför oss, sade Svantesson om denna diskussion.

– Jag noterade mĂ„nga delade meningar nĂ€r det gĂ€ller behovet av att stĂ€rka europeisk konkurrenskraft, bĂ„de pĂ„ kort sikt och pĂ„ lĂ„ng sikt, tillade hon.

SÀkra att sanktioner Ätföljs

En annan kÀnslig frÄga som berördes var hur EU ska sÀkra att sanktionerna mot Ryssland till följd av Ukrainakriget genomförs av alla EU-lÀnder fullt ut.

– Det arbetet fortsĂ€tter, det Ă€r ett pĂ„gĂ„ende arbete dĂ€r bĂ„de EU-kommissionen och medlemsstaterna deltar, sĂ€ger Dombrovskis.

Han tillĂ€gger att det tionde sanktionspaket som nu Ă€r pĂ„ vĂ€g – till ettĂ„rsdagen för den ryska attacken den 24 februari – inte bara kommer innehĂ„lla nya sanktioner utan Ă€ven riktlinjer för hur EU ska bli bĂ€ttre pĂ„ att stoppa försök att kringgĂ„ sanktionsreglerna.

Sanktionerna gör nytta dÄ de har en tydlig effekt pÄ rysk ekonomi och möjligheterna för president Vladimir Putins regering att finansiera krigföringen pÄ sikt, enligt EU-kommissionÀren.

– Rysslands ekonomi var i recession i fjol trots rekordhöga energipriser – vilket Ă€r den huvudsakliga intĂ€ktskĂ€llan för den ryska statsbudgeten. Det Ă€r tydligt att detta har att göra med de sanktioner som EU och andra lĂ€nder inför mot Ryssland.

Rysk recession enligt EU

LÀgre intÀkterna och ökade utgifter gröper ur statsfinanserna i Moskva, enligt Dombrovskis. Detta bÀddar för en rysk recession Àven i Är och framöver, tror han.

– Det Ă€r klart att sanktionerna har effekter. Å andra sidan vet vi inte exakt vilka effekterna Ă€r, sĂ€ger Svantesson.

Hon noterar att IMF:s senaste prognos visar att rysk ekonomi bara krympte marginellt 2022 och att det lutar Ät svag tillvÀxt i Är.

– Den ryska ekonomin har fĂ„tt hjĂ€lp av de höga priserna pĂ„ fossila brĂ€nslen. Hur som helst, ytterligare sanktioner mot oljeprodukter tror jag kommer att fĂ„ effekt, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!