Regeringen planerar massiv kÀrnkraftsutbyggnad

Sverige ska fĂ„ ny kĂ€rnkraft motsvarande minst tvĂ„ storskaliga reaktorer till 2035, enligt Tidöpartierna. –Det hĂ€r kommer att kosta pengar, sĂ€ger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar en plan för utbyggnad av ny kÀrnkraft till 2045.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar en plan för utbyggnad av ny kÀrnkraft till 2045.

Foto: Lars Schröder/TT

Politik2023-11-16 12:58

Tidöpartierna Àr överens om ett nytt tillÀgg i Tidöavtalet - en fÀrdplan för ny kÀrnkraft.

FÀrdplanen slÄr fast att ny kÀrnkraft med totalt effekt motsvarande minst tvÄ storskaliga reaktorer ska vara pÄ plats senast 2035.

DÀrtill ska en "massiv" utbyggnad av kÀrnkraft ske till 2045.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) konstaterar att staten behöver vara med och ta en ekonomisk aktiv roll för att detta ska ske.

– Det finns mĂ„nga risker med den hĂ€r typen av mycket stora och omfattande investeringar. HĂ€r vill den som bygger ocksĂ„ vet att risken kan delas av fler, sĂ€ger Svantesson.

"Kommer kosta"

Regeringen ska dÀrför "skyndsamt" utreda en riskdelnings- och finansieringsmodell som passar för Sverige.

– Det hĂ€r kommer alltsĂ„ att kosta pengar. En av de stora nyheterna i dag Ă€r att vi sĂ€ger att vi tar en aktiv roll, sĂ€ger Svantesson.

Hur det ska gÄ till ska regeringen Äterkomma till nÀr det Àr utrett, enligt finansministern.

– Det Ă€r en stor och viktig frĂ„ga och fĂ„r vi inte det hĂ€r pĂ„ plats ser vi inte heller att vi kommer att fĂ„ investeringar pĂ„ plats, sĂ€ger hon.

För att klara 2035-mÄlet behöver en första ansökan ha lÀmnats in till StrÄlsÀkerhetsmyndigheten senast under 2025, och myndighetsprövningen mÄste vara avslutad 2026 för att man ska kunna gÄ vidare med bestÀllning av nya reaktorer, enligt regeringen.

Inget konkret mÄl

Vad gÀller utbyggnaden till 2045 anges inget konkret mÄl. Det talas om "exempelvis tio nya storskaliga reaktorer".

– Vi ser framför oss att konventionella reaktorer Ă€r mest aktuella i nĂ€rtid pĂ„ de befintliga platserna. Samtidigt som olika former av SMR-reaktorer lĂ€r dyka upp ute i landet, i nĂ€rheten av industrikluster med mera, sĂ€ger Tobias Andersson (SD), nĂ€ringsutskottets ordförande.

Han hoppas pÄ en "kÀrnkraftskapplöpning" i Sverige motsvarande den tidigare rymdkapplöpningen, dÀr olika kommuner kommer att konkurrera med varandra om att vara först med att fÄ en egen reaktor pÄ plats.

Ny samordnare

Regeringen har ocksÄ beslutat om en kÀrnkraftssamordnare, som ska driva pÄ ÄtgÀrder för att fÀrdplanen ska kunna genomföras.

– Den Ă€r tĂ€nkt att fungera lite som Q fungerar till James Bond, det vill sĂ€ga kunna komma fram till de nya smarta verktygen som gör det möjligt, att inte rĂ€dda vĂ€rlden kanske, men klara den gröna omstĂ€llningen, sĂ€ger nĂ€ringsminister Ebba Busch (KD).

Vem personen blir ska regeringen Ă„terkomma till.

Fakta: FÀrdplan för ny kÀrnkraft

FÀrdplanen innehÄller fyra punkter:

1. Statens finansiella ansvar görs tydligt genom en ekonomisk riskdelningsmodell

2. En kÀrnkraftssamordnare tillsÀtts

3. Ny kÀrnkraft med totalt effekt motsvarande minst tvÄ storskaliga reaktorer senast 2035

4. "Massiv" utbyggnad av ny kÀrnkraft till 2045

KĂ€lla: Regeringen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!