Drakar i centrum i Annie Erixons debutbok

Sedan hon lÀrde sig lÀsa och skriva har Annie Erixon gjort just det. Och nÀr hon nu debuterar som författare Àr genren ingen slump. Det var fantasy som först fÄngade hennes intresse.

Annie Erixon debuterar som författare med fantasyboken Drakfödd.

Annie Erixon debuterar som författare med fantasyboken Drakfödd.

Foto: Anna Persdotter

Familj2021-01-23 12:00

NÀr man kliver in hos Annie Erixon, i lÀgenheten hon hyr i ett hus i Rumma utanför Gamleby, Àr det ingen tvekan om vad som stÄr i centrum i hennes liv. HÀr tÀcks en hel vÀgg av bokhyllor fyllda med fantasyböcker och hÀstbilder.

– Det var faktiskt det första jag sĂ„g nĂ€r jag var hĂ€r och tittade och jag tĂ€nkte direkt att dĂ€r ska jag ha en vĂ€gg med bokhyllor!

undefined
Den nya boken har fÄtt hedersplatsen i bokhyllan, bredvid favoritförfattarna Scott Lych och Patrick Rothfuss.

Fantasyintresset har funnits dÀr sedan barndomen och tack vare bland annat Tolkiens Sagan om ringen stannade intresset kvar och vÀxte sig allt starkare.

Eftersom hon alltid har skrivit var steget inte lÄngt till att skriva fantasy. DÀremot var det ett lÀngre steg att faktiskt skriva en hel bok.

– Jag har skrivit sedan jag lĂ€rde mig skriva, men det tog lĂ„ng tid innan jag hade nĂ„got som jag tyckte var tillrĂ€ckligt bra för att vĂ„ga skicka in det till nĂ„got förlag.

undefined
Annie Erixon debuterar som författare med fantasyboken Drakfödd.

Annies debutbok, som kommer ut den 8 februari, har fĂ„tt namnet Drakfödd – Legenden om den eviga isens land, med drakar och magi i centrum.

Arbetet med romanen tog sin början omkring 2017 och hon har skrivit pÄ den till och frÄn i flera Är.

– Jag gillar att skapa karaktĂ€rer, det Ă€r det jag tycker Ă€r allra roligast. SĂ„ började jag bygga upp vĂ€rlden kring dem. Sen kom historien lite av sig sjĂ€lv.

– Jag tyckte att "det hĂ€r blir ganska bra, jag kanske skulle testa om nĂ„gon annan ocksĂ„ tycker det".

NÀr hon kommit sÄ lÄngt att hon hade nÄgot att presentera skickade hon manuset till alla förlag hon hittade som hon trodde kunde tÀnka sig att ta sig an en fantasybok. Det kom en hel del refuseringsbrev, men ett förlag var intresserade, det Lundabaserade förlaget Ekström & Garay, som Àr relativt nystartat, och har satsat bÄde pÄ nya författare och nyutgivning av klassiker.

undefined
Annie Erixon debuterar som författare med fantasyboken Drakfödd.

Att fÄ arbeta med ett förlag tycker Annie Erixon gav henne den dÀr extra knuffen för att resultatet skulle bli riktigt bra.

– Det var en helt ny vĂ€rld för mig och det var jĂ€tteroligt. Nu har jag ju inget att jĂ€mföra med, men frĂ„n det att vi började med redigeringsprocessen sĂ„ har jag hela tiden blivit bemött som en riktig författare. De fick mig att kĂ€nna mig sĂ„ duktig. Men det Ă€r vĂ€ldigt mycket jobb för att fĂ„ en bok publicerad.

Hennes förhoppning Àr att hon har skapat nÄgonting som bÄde Àr spÀnnande och utmanar lÀsarna, men samtidigt gÄr att hÀnga med i och förstÄ.

Att ha boken framför sig för första gÄngen var speciellt.

– Det Ă€r jĂ€tteroligt. Boken Ă€r resultatet av mĂ„nga Ă„rs arbete och bara att ha den i handen Ă€r vĂ€rt allt slit.

– Nu lĂ€ngtar jag efter att folk ska lĂ€sa den!

undefined
HÀstar Àr rena mÄ-bra-terapin, tycker Annie, som glatt klappar unghÀstarna som gÄr i hagen tillsammans med hennes sto.

Tanken Àr att den ska vara första delen i en trilogi och den andra delen Àr redan skriven. Ja och sÄ ÄterstÄr det en hel del redigering innan den Àr redo att skicka till nÄgot förlag.

– Men vi fĂ„r se hur den hĂ€r blir emottagen innan jag gĂ„r vidare. Om alla tycker den Ă€r jĂ€ttedĂ„lig sĂ„ Ă€r det inte sĂ€kert jag vill fortsĂ€tta, skrattar hon.

Troligtvis mÄste boken ocksÄ först mÄste hitta sin lÀsekrets, för att förlaget ska vilja fortsÀtta med serien.

Men att marknadsföra en bok sÄ hÀr i coronatider Àr inte det lÀttaste, nÀr alla de vanliga kanalerna, som bokhandelsbesök med signeringar, mÀssor och författartrÀffar Àr instÀllda. SÀrskilt förstÄs för en nybliven författare, som inte har den publik och det kontaktnÀt som mer etablerade författare har.

– Och jag Ă€r jĂ€ttedĂ„lig pĂ„ sociala medier. Men jag jobbar pĂ„ det!

Den tredje boken Àr Ànnu inte skriven.

– Jag har slutet i huvudet. Jag har bara ingen aning om hur vi ska komma dit.

Även om drömmen om att skriva alltid har funnits för Annie sĂ„ var det inget hon egentligen trodde skulle bli verklighet.

undefined
Annie hyr in sin hÀst pÄ gÄrden intill. Att bo pÄ landet har alltid varit en av hennes största drömmar.

Under uppvÀxten i VÀstervik höll hon pÄ med hÀstar och den stora drömmen var att flytta ut pÄ landet.

– Jag valde hĂ€stinrikting pĂ„ Gamlebygymnasiet, men jag hade nog inte tĂ€nkt sĂ„ mycket med det, mer Ă€n att det verkade roligt.

Men nÀr hon sedan bestÀmde sig för att studera vidare blev det nÄgot helt annat, hÀlsovetenskap och biomedicin pÄ Linnéuniversitetet. Men inte heller det blev hennes yrke.

– Jag trivs vĂ€ldigt bra hĂ€r i trakten, jag har familj och vĂ€nner hĂ€romkring och hĂ€r fanns inte nĂ„got jobb inom just det omrĂ„det. Det Ă€r heller inte nĂ„gon yrkesutbildning, det Ă€r svĂ„rt för en arbetsgivare att veta vad jag kan.

I stÀllet arbetar hon pÄ med administration och nu kan hon ocksÄ titulera sig författare.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd med vart livet har tagit mig.

Annie Erixon.
Annie Erixon.
Personligt

Annie Erixon

Ålder: 32 Ă„r.

Bor: Rumma utanför Gamleby.

Gör: Arbetar pÄ med administration och Àr nyutgiven författare.

Familj: HÀst och katt i Rumma, förÀldrarna i VÀstervik.

Intressen: Förutom att rida och lÀsa böcker Àr trÀdgÄrd ett stort intresse. "Jag gÄr en odlingskurs just nu och Àlskar att ha en trÀdgÄrd dÀr jag kan odla vad jag vill."

Motto: "Gör det du tycker Àr roligt sÄ kommer det bli bra i slutÀndan."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!