Nytt jobb – men Sara har inte lämnat Hultsfred helt

Varannan vecka i Hultsfred, varannan vecka i Västervik. "Jag får det bästa av två världar", säger Sara Dolk, som är ny stadsarkitekt i Västervik efter flera års arbete med stadsplanering och gestaltningsarbete i Vimmerby och Hultsfred.

Stadsarkitekt Sara Dolk är tillbaka i hemstaden efter några år på samma tjänst i Hultsfreds kommun. Hon trivs i stadens offentliga miljöer men har även en svaghet för snabba motorer efter en karriär som roadracingförare.

Stadsarkitekt Sara Dolk är tillbaka i hemstaden efter några år på samma tjänst i Hultsfreds kommun. Hon trivs i stadens offentliga miljöer men har även en svaghet för snabba motorer efter en karriär som roadracingförare.

Foto: Sanna Hogman Fernandi/VT:s arkiv

Familj2021-03-10 10:00

– Så länge hon kan minnas har Sara Dolk haft ett gediget intresse för arkitektur.

– Jag har en far som inspirerat mig, han jobbar fortfarande som arkitekt och vi har alltid pratat om hus och gestaltning, säger hon. 

Efter uppväxten i Gamleby och åren på gymnasiet i Västervik bar det av mot Luleå tekniska högskola där hon studerade till civilingenjör. När hon tog sin examen var det dock något som inte kändes rätt.

– Jag tänkte, fy det här vill jag inte jobba med. Det var för okreativt så jag började jobba hos min pappa istället, säger Sara som då var 24 år.

Sara har jobbat med arkitektur och stadsplanering i hela sitt vuxna liv och ser ändå att hon har haft nytta av den tekniska biten hon lärde sig på civilingenjörsutbildningen.

Efter åren hos sin pappa fick hon jobb som planarkitekt i Valdemarsviks kommun där hon jobbade i två år, därefter i Västerviks kommun i sex år. 

2010 träffade hon sin sons pappa som var från Hultsfred.

– Jag flyttade dit och hade turen att få jobb som planarkitekt även där. Då började jag glida in lite mer på gestaltningsfrågor, det vill säga utformningen av de offentliga miljöerna, säger Sara.

Sedan jobbade hon några år både i Vimmerby och Hultsfred och fokuset låg just på gestaltningsfrågor, stadsplanering och detaljfrågor.

I september 2020 fick Sara jobb som stadsarkitekt på samhällsbyggnadsenheten i Västervik och flyttade dit.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka igen, till det som var mitt ursprung, säger Sara som ändå inte lämnat Hultsfred helt.

Varannan vecka bor hon i Hultsfred med sin tioåriga son och varannan vecka i Västervik.

– Jag har ett litet hus med tomt i Västervik och ett i Hultsfred. Jag får det bästa av två världar, säger hon. 

Sara tycker att hon har ett spännande jobb.

– Att skapa en stad som folk trivs och vill vara i är jätteroligt. Att ge liv helt enkelt, det är vad gestaltning handlar om. 

Alla har tvingats landa i en nödvändig distansering under pandemin, detta har också fått Sara att tänka nytt.

– Det har rört sig om att skapa attraktivitet i staden som gör att folk vill vara mer ute och då inte bara under sommartid. Det ska även kunna gå att hålla avstånd för jag tror att detta tänket kommer att finnas kvar. 

Sara har också haft en stark drivkraft i att locka barn till mer lek ute och satsar mycket på nya lekplatser.

– En vacker stad är en levande stad, säger Sara. 

Privat är Sara Dolk en minst sagt aktiv människa. Hon har tävlat i allt som i princip går att tävla i, bland annat roadracing, maratonlopp, Vasalopp, triathlon och Ironman.

Gällande roadracing så tog hon motorcykelkort och köpte sin första motorcykel när hon var 20 år. Hon var aktiv och tävlade i SM från 2000 till 2006 och slutade helt när sonen föddes. 

– Det var ju så kul att köra och man märkte ju att det gick fortare och fortare på vägarna. Det blev ju farligt både för en själv och andra så då åkte jag upp till Sviestad som hade en motorcykelbana i Linköping där man fick åka av sig och på den vägen var det, säger Sara. 

Hon berättar att det enda hon tänkte på när hon tävlade var att köra så fort som möjligt. 

Sara tränar nästan varje dag men idag är det inte på grund av tävlingar utan för att må bra. 

– Jag springer, cyklar och simmar. Nu försöker jag hitta träningsformer som jag kan göra med min son, orientering är en jättebra sport för det är en så himla familjär grej, säger Sara.

Som stadsarkitekt vill Sara Dolk locka ut fler människor och särskilt barnen, genom bland annat nya lekplatser.
Som stadsarkitekt vill Sara Dolk locka ut fler människor och särskilt barnen, genom bland annat nya lekplatser.
Personligt

Sara Dolk

Familj: Sonen Albin 10 år.

Fritidsintressen: Motionera, trädgårdarna i Västervik och Hultsfred, måla och hitta på saker med min son.

Gör: Stadsarkitekt.

Bor: I Västervik och i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!