Grytan hÄlls kokande med soppa och prat

"Det Àr stor samhörighet och de Àr sÄ duktiga i köket pÄ att koka soppa, sÄ man lÀngtar efter varje tisdag" sÀger Ing-Mari Kennemo. Hon Àr en av mÄnga regelbundna gÀster och missar sÀllan sopplunchen i församlingshemmet i Vimmerby.

Ing-Mari Kennemo, t.h, Àr flitig gÀst pÄ församlingens soppluncher. "Man kÀnner stor samhörighet och lÀngtar efter varje tisdag" sÀger hon. Marianne Solnevik, t.v, gillar ocksÄ samvaron. "Jag gÄr inte hit varje gÄng utan det blir dÄ och dÄ", sÀger hon.

Ing-Mari Kennemo, t.h, Àr flitig gÀst pÄ församlingens soppluncher. "Man kÀnner stor samhörighet och lÀngtar efter varje tisdag" sÀger hon. Marianne Solnevik, t.v, gillar ocksÄ samvaron. "Jag gÄr inte hit varje gÄng utan det blir dÄ och dÄ", sÀger hon.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2023-02-18 06:00
undefined
Ing-Mari Kennemo, t.h, Àr flitig gÀst pÄ församlingens soppluncher. "Man kÀnner stor samhörighet och lÀngtar efter varje tisdag" sÀger hon. Marianne Solnevik, t.v, gillar ocksÄ samvaron. "Jag gÄr inte hit varje gÄng utan det blir dÄ och dÄ", sÀger hon.

– Det Ă€r god mat och trevligt att trĂ€ffa folk och man slipper laga mat sjĂ€lv hemma den dagen. Det Ă€r skönt för mig som Ă€r ensamstĂ„ende, sĂ€ger Marie Olsson, som sitter vid ett av de uppdukade borden i församlingshemmet.

Första tisdagen i februari Àr det nystart efter ett uppehÄll över advent och jul- och nyÄrshelgerna. MÄnga Àr tidigt pÄ plats. Lite ivriga. Det Àr ju lÀnge sen sist...

– Soppluncherna Ă€r efterlĂ€ngtade. Vi slutar i november, sedan Ă€r det mycket annat i december som intrĂ€ffar, sĂ€ger Ylva Nilsson, diakon i församlingen.

undefined
Det blir ofta fullt vid borden i församlingshemmet nÀr diakon Ylva Nilsson och Vimmerby församling bjuder in till lunch pÄ hemlagad soppa pÄ tisdagarna.

I stora salen stĂ„r flera lĂ„ngbord uppdukade och vartefter besökarna strömmar till fylls platserna upp. 

Traditionen med soppa pÄ tisdagarna har hÄllit pÄ i mÄnga Är.

– Vi har sĂ€kert hĂ„llit pĂ„ i över 20 Ă„r, sĂ€ger Gunilla Svensson.

Hon Àr en av tre husmödrar i köket som ser till att soppgrytan puttrar pÄ spisen varje tisdagförmiddag. Eller soppgrytorna, för det rÀcker inte med en gryta pÄ spisen.

– Det föll vĂ€l ut frĂ„n början och ligger nĂ„nstans mellan 30 och 40 gĂ€ster varje gĂ„ng, sĂ„ vi brukar vĂ€l koka uppĂ„t 40 liter en sĂ„n hĂ€r dag, sĂ€ger hon.

undefined
Ing-Mari Kennemo, t.v pratar med Siv Svensson, som just tycks ha upptÀckt fotografen.

De flesta besökare Àr Àldre och kvinnor dominerar, för den skull Àr inte soppluncherna riktade till nÄgon sÀrskild mÄlgrupp.

– Alla Ă€r vĂ€lkomna, man kan komma hit och Ă€ta lunch. Det var ganska vanligt i Hultsfred dĂ€r jag jobbade förut, sĂ€ger Ylva Nilsson.

Kostnaden överkomlig och i priset ingÄr Àven psalmsÄng och en kort biblisk betraktelse, och Àr det sÄ att nÄgon besökare har det sÄ pass knapert att det Àr svÄrt att betala sÄ löser det sig.

– DĂ„ hoppar vi över det, vi Ă€r inte ute efter det och de behöver inte diska sig ut.

undefined
Hemlagad broccolisoppa smakar bra, tycker en av gÀsterna och fyller pÄ tallriken.

Trots de anstrÀngda ekonomiska tiderna ser inte Ylva Nilsson nÄgon mÀrkbar ökning av lunchgÀster av den anledningen.

– Nu Ă€r det första gĂ„ngen för den hĂ€r sĂ€songen sĂ„ det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga. Men under hösten har vi inte mĂ€rkt nĂ„got. DĂ€remot anvĂ€nder vi överbliven soppa i diakonin dĂ€r vi delar ut matkassar till personer som har det svĂ„rt ekonomsikt, berĂ€ttar Ylva Nilsson.

Har du mÀrkt av nÄn ökad tillströmning dÀr?

– Ja, en viss ökning. Men det Ă€r sĂ„ att de redan utsatta drabbas Ă€nnu mer, sĂ„ det Ă€r kanske inte sĂ„ mĂ„nga fler, men de som behöver hjĂ€lp kanske behöver det lite mer och lite oftare, sĂ€ger Ylva Nilsson.

Elisabeth och Enar Nilsson Àr ganska ny gÀster vid soppluncherna. De har nyligen flyttat in till tÀtorten och tycker det Àr trevligt att ha nÀra till samlingspunkten som sopplunchen Àr.
Elisabeth och Enar Nilsson Àr ganska ny gÀster vid soppluncherna. De har nyligen flyttat in till tÀtorten och tycker det Àr trevligt att ha nÀra till samlingspunkten som sopplunchen Àr.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!