ÅterhĂ„llen sorg kan ge skadliga effekter

Mitt livs Àlskade har lÀmnat oss. Livet Àr fyllt av kÀnsloturbulens. Det Àr som att ena stunden segla i halv storm för att i nÀsta stund uppleva stiltje. Jag Àr förundrad trots alla Är som psykolog. Vilken konstruktion hjÀrnan Àr!

Att hÄlla igen sin sorg öppet Àr vanligt i dagens rationella samhÀlle, menar krönikören som de senaste veckorna ÀndÄ har fÄtt nytt hopp om mÀnskligheten dÄ han sett dess förmÄga till empati och omtanke för mÀnniskor som befinner sig i sorg, dÀrav han sjÀlv.

Att hÄlla igen sin sorg öppet Àr vanligt i dagens rationella samhÀlle, menar krönikören som de senaste veckorna ÀndÄ har fÄtt nytt hopp om mÀnskligheten dÄ han sett dess förmÄga till empati och omtanke för mÀnniskor som befinner sig i sorg, dÀrav han sjÀlv.

Foto: TT

Krönika2022-11-25 08:49
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SÄg du firandet av legenden Börje Salming pÄ Torontos hockeyarena för ett par veckor sedan? Han som kom tillbaks till sin gamla klubb i en helt annan skepnad. Sjukdomen ALS gör att han inte kunde gÄ utan stöd, inte prata, knappt höja handen till hÀlsning. Alla stora tuffa hockeyspelare och all publik stod i vördnad och torkade sina tÄrar. Börje sjÀlv grÀt som ett barn med öppen mun. Jag blev förstÄs ocksÄ berörd av att han vÄgade visa sin nakna sÄrbarhet och vÀcka sÄ starka kÀnslor. KÀnslor av kÀrlek och sorg i samma stund.

undefined
Börje Salmings öppna grÄt i samband med den senaste tidens hyllningar har berört mÄnga, sÄ Àven krönikören som önskar att fler skulle vÄga visa sin nakna sÄrbarhet.

Min egen dagliga erfarenhet av sorg och kÀrlek i samma emotionella vÄg fÄr mig att tÀnka pÄ sorgens betydelse. Och hur begrÀnsat vi hanterar sorg i vÄrt rationella samhÀlle. Ofta sker sorgeupplevelser som begravningar under kÀnslomÀssig kontroll. Sorgens funktion Àr annars att ljudligt uttrycka och lösa upp smÀrtan som orsakas av att nÄgon/nÄgot vi Àlskar tagits ifrÄn oss. TÀnk pÄ hur barn grÄter ljudligt av bÄde fysisk som psykisk smÀrta. Innan barnet har lÀrt sig att hÄlla tillbaks sin grÄt Àr ofta grÄtupplevelserna rÀtt korta. En stark vÄg av tÄrar och ljud gör att stressaktiveringen i kroppen som kommer av smÀrtan snabbt minskar om barnet blir tröstat genom kÀrlek av vuxna.

Liksom fysisk smÀrta uppstÄr nÀr en del av kroppen skadas sÄ uppkommer psykisk smÀrta nÀr en del av vÄr relationella vÀrld skadas eller försvinner. I ett evolutionÀrt perspektiv har förmodligen sorgeuttryck och tÄrar utvecklats hos mÀnniskan för att detta visat sig fungera som ett bra sÀtt att hÄlla ihop den sociala gruppen. SmÀrtan vi ser hos en medmÀnniska vÀcker vÄr egen smÀrta och sÄ kommer vi samman i sorgen. Hela hockeyvÀrlden kom samman av sorg och kÀrlek inför Börje Salmings grÄt. Min upplevelse av att fÄ empati just nu Àr omtumlande. Jag trodde inte att sÄ mÄnga skulle visa sÄ mycket kÀrlek och omsorg. Mitt hopp om mÀnsklighetens framtid ökar.

undefined
Att hÄlla igen sin sorg öppet Àr vanligt i dagens rationella samhÀlle, menar krönikören som de senaste veckorna ÀndÄ har fÄtt nytt hopp om mÀnskligheten dÄ han sett dess förmÄga till empati och omtanke för mÀnniskor som befinner sig i sorg, dÀrav han sjÀlv.

Jag lĂ€ser just nu en spĂ€nnande nyutgiven bok av Gabor MatĂ©, omtalad lĂ€kare och författare frĂ„n Canada. I boken ”The Myth of Normal – Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture,” beskriver han en djĂ€rv teori om att vi tror att vi lever ”normalt” fast vi egentligen lever i en giftig kultur. Mycket av det vi ser som ett ”normalt” sĂ€tt att leva Ă€r dysfunktionellt sett till hur vi mĂ€nniskor Ă€r skapta och vilka grundlĂ€ggande behov vi har för ett hĂ€lsosamt liv. Vi betraktar de flesta sjukdomar, psykisk ohĂ€lsa, beteendeproblem av olika slag som kopplade till individen. MatĂ© menar att dessa tillstĂ„nd istĂ€llet kan ses som förvĂ€ntade effekter av samhĂ€llets sĂ€tt att fungera och pĂ„ det sĂ€tt vi lever vĂ„ra liv. Tron att vi lever ”normalt” utifrĂ„n mĂ€nniskans medfödda behov Ă€r en myt som vi gemensamt hĂ„ller vid liv.

Sorg Ă€r nu mitt exempel. Vi vet att grĂ„t vid en förlust minskar stressaktivering och gör det lĂ€ttare att slĂ€ppa och omorientera sig i livet. ÅterhĂ„llen sorg kan dĂ€remot ge skadliga effekter pĂ„ lĂ„ng sikt. Trots att vi vet detta sĂ„ beter vi oss sĂ„ att vi stoppar upp grĂ„t. TĂ€nk bara pĂ„ hur lĂ€tt vi sĂ€ger: ”Beklagar sorgen,” nĂ€r det egentligen Ă€r förlusten vi beklagar. Sorgen ska ju hedras och uttryckas. Men de flesta av oss skĂ€ms över att grĂ„ta högt, som barn gör nĂ€r tĂ„rarna sprutar. Det anses inte vuxet. Möjligen kan vi grĂ„ta lite stillsamt tillsammans. Vi Ă€r mĂ„nga som Ă€r rĂ€dda för och ovana vid vĂ„r egen sorg och för vad andra ska tycka om vi uttrycker den ljudligt. MĂ„nga Ă€r rĂ€dda att fastna i sin sorg. Och det kan man, om inte sorgen fĂ„r komma till uttryck och bli bekrĂ€ftad. Depression, uppgivenhet, bitterhet
 tillstĂ„nd som kan ha mĂ„nga olika bakgrunder, men Ă„terhĂ„llen sorg Ă€r en vanligt bidragande orsak.

undefined
Lasse Övling.

Jag undrar hur mÀnniskor lÄngt tillbaks i tiden reagerade nÀr naturen fördÀrvades av katastrofer. Kan de ha grÄtit högt över att moder jord skadats? Och kan det ha bidragit till att de insÄg allvaret och tillsammans började hitta nya vÀgar till att överleva?

Hur skulle vi reagera idag om en politisk ledare grĂ€t öppet över det vi gör med moder jord? Förmodligen anse det som omoget. Fast jag tror att uttryckt sorg Ă€r en förutsĂ€ttning för att vĂ„ga ta emot och leva i kĂ€rlek. Jag utforskar just nu om det ligger nĂ„got ”normalt” i den tron.

Fotnot. Krönikan skrevs innan beskedet om att Börje Salming avlidit.

Lasse Övling.
Lasse Övling.