Blir man blÄ i stuprören dÄ?

De förundras över damm och resonerar klokt kring vad som hÀnder om man svÀljer en fÀrgad krita. FrÄn barn fÄr vi ju ofta höra sanningen, eller?

BlÄ i stuprören? Ja, vem vet.

BlÄ i stuprören? Ja, vem vet.

Foto: Privat

Krönika2022-08-05 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MinimÀnniskor, Àven kallade barn, Àr inte bara extremt krÀvande, tjatiga och tÄlamodsprövande. De Àr ocksÄ förbaskat roliga. Jag tÀnkte Àgna de hÀr dryga tvÄ tusen tecknen jag har pÄ mig Ät att hylla deras tokiga upptÄg. HÀr kommer nÄgra exempel, som i alla fall har fÄtt mig att le. Vid ett besök hos mormor och morfar fick vÄr Àldsta dotter tag i deras fÀrgglada dammvippa och gick glatt runt och stÀdade. NÀr hon kom till tv-bÀnken drog hon sitt lilla finger lÀngs möbeln och studerade dammet.

undefined
En exklusivitet, kanske?

"SĂ„dant hĂ€r har inte vi hemma." 

NÀr vi var i lekparken en dag hade vi tagit med oss varsitt kex. Tre-Äringen tryckte i sig sitt innan jag ens hade börjat. Precis nÀr jag skulle ta det första bettet kom hon fram till mig och snodde kexet ur min hand. Jag frÄgade varför hon gjorde sÄ. DÄ spÀnde hon ögonen i mig.

"Mamma. Man mĂ„ste faktiskt dela med sig." 

Vid ett annat besök hos mormor och morfar satt storasyster och mĂ„lade en elefant i alla regnbĂ„gens fĂ€rger. 

"TĂ€nk om elefanten visste hur fin den blir", sa mormor. 

Det lilla barnet sprang snabbt i vĂ€g med teckningen i handen. Mormor, som ville kolla vart hon skulle, gick efter. Barnet stod vid spegeln med teckningen uppstrĂ€ckt framför sig. Nu hade elefanten full koll pĂ„ alla vackra fĂ€rgen den fĂ„tt. 

NĂ€r min lillebror var liten undrade han vad som skulle hĂ€nda om man svalde en krita. 

"Blir man blĂ„ i stuprören dĂ„?" 

undefined
BlÄ i stuprören? Ja, vem vet.

Jag hade ocksĂ„ en hel del tokigheter för mig som barn. Till exempel drog jag runt ett sadelskydd i ett snöre pĂ„ en camping. Det var sĂ„klart inget sadelskydd i min vĂ€rld – utan en hund. Plötsligt fick jag syn pĂ„ en annan hund. En som faktiskt bĂ„de kunde gĂ„, skĂ€lla och vifta pĂ„ svansen. Jag stod lĂ€nge och observerade bĂ„de den och sadelskyddet. Efter en stund hade jag kommit fram till min slutsats. 

"Den hunden har ben. Det har inte min." 

Sedan gick jag vidare. 

HĂ€romdagen gick min fyraĂ„ring och hennes bĂ€sta kompis, som ocksĂ„ bor granne med oss, en bit framför mig. De var tillrĂ€ckligt nĂ€ra för att jag Ă€ndĂ„ skulle höra deras konversation. 

"Ska vi leka imorgon?"

"Du kanske kan komma och hÀmta mig nÀr ni ska Àta vÄfflor."

"Ja, det kan jag göra. Det blir sĂ€kert trevligt." 

Hon stĂ€llde ocksĂ„ en frĂ„ga till mig, som fick mig att dra pĂ„ smilbanden. Hon undrade om dvĂ€rgen i Snövit hette Snoris eller FrĂ€sis. Det var sĂ„klart Prosit hon syftade pĂ„. 

Jag mĂ„ Ă€gna mĂ„nga av mina krönikor Ă„t att belysa mammalivets baksidor. Men alla dessa bleknar i förhĂ„llande till glĂ€djen dessa minimĂ€nniskor skĂ€nker. 

undefined
GlÀdjen vÀger sÄ mycket tyngre Àn baksidorna av förÀldraskapet, konstaterar krönikören.