Fullkomligt ovÀrdigt att gasa grisar

Oerhört Ängestframkallande. Bruket att bedöva grisar genom gasning innan de dödas Àr fullkomligt oacceptabelt, menar insÀndarskribenten.

Tonvis med julskinka sÀljs till jul, men vi borde behandla grisarna bÀttre i samband med slakten, tycker insÀndarskribenten, som menar att gasning med koldioxid mÄste upphöra.

Tonvis med julskinka sÀljs till jul, men vi borde behandla grisarna bÀttre i samband med slakten, tycker insÀndarskribenten, som menar att gasning med koldioxid mÄste upphöra.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

InsÀndare2023-12-04 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Till jul köper svenskarna tonvis med skinka och köttbullar. För att det ska vara möjligt dödas tusentals grisar runt om i landet. Bedövningen sker i majoriteten av fallen genom gasning med koldioxid. Bo Algers, professor emeritus pĂ„ Sveriges Lantbruksuniversitet, beskriver processen: “Det Ă€r ett oerhört Ă„ngestframkallande sĂ€tt för grisen att bedövas pĂ„, eftersom halten av koldioxid Ă€r sĂ„ hög som 90 procent. Gasen brĂ€nner vid inandning. De försöker fĂ„ luft genom att klĂ€ttra uppĂ„t i buren, pĂ„ varandra, för att fĂ„ luft.”

Livet innan slakten Ă€r inte mycket att hĂ€nga i granen heller. NĂ€stan uteslutande hĂ„lls grisarna inlĂ„sta i smĂ„ boxar, dĂ€r de lever torftiga liv pĂ„ betonggolv, utan möjlighet att böka eller se dagsljus, Ă€n mindre solen. De skiljs Ă„t frĂ„n sin moder i spĂ€d Ă„lder. NĂ€r de nĂ„tt slaktvikt efter cirka 6 mĂ„nader Ă€r deras tid pĂ„ jorden rĂ€knad. 

Det Ă€r fullkomligt oacceptabelt och ovĂ€rdigt att vi behandlar andra kĂ€nnande varelser pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt. Borde inte vi mĂ€nniskor, som sĂ€gs vara sĂ„ civiliserade och moraliska, behandla djur bĂ€ttre Ă€n sĂ„? 

Alla som hyser minsta empati för andra kÀnnande varelser Àn mÀnniskor borde hÄlla med om att gasning Àr sÄ barbarisk och fruktansvÀrd att den inte har nÄgon plats i Sverige Är 2023.