Hur går det med regeringens kriminalpolitik, tycker ni?

Första nyhetssändningen på dagen. Man undrar: Har det varit några skjutningar i natt? Var har de sprängt nånstans? Hur många åldringar har de lurat av hela deras sparkapital?

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträff där de pratade om den den senaste våldsvågen. Men regeringens kriminalpolitik får underkänt av insändarskribenten.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträff där de pratade om den den senaste våldsvågen. Men regeringens kriminalpolitik får underkänt av insändarskribenten.

Foto: Anders Wiklund /TT

Insändare2024-03-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur går det för regeringens kriminalpolitik? Om man tittar på deras prioriteringar och uppsatta mål:

Effektivare verktyg. Flera brott ska utredas. Brottsbekämparna ska få utökade resurser. Straffen ska skärpas och gängkriminella ska få dubbla straff. Fler ska häktas. Fler fängelser måste byggas. 

Fler och fler mål och uttalanden, men det låter som naiva planer gjorda som en skrivbordsprodukt. Till och med polisen är skeptisk.

Hur tycker de själva att det går? Har vårt land blivit ett rövarsamhälle? Där ingen vågar gå ensam hem på kvällen. Där man inte vågar svara i telefon, för risken att åka på bedrägeri. Där man inte vågar klicka på nån länk på nätet. Där du måste veta vem som är din granne för att slippa skjutningar och sprängningar. Där man inte kan lita på ett vänligt ord, utan att de lurar vår äldre befolkning. Där vissa personer direkt från lekparkerna lurar in barn och ungdomar i knarkträsket.

Det finns flera fel med Sverige. Vi har så schyssta och snälla lagar. Vi får inte diskriminera någon. Alla måste officiellt behandlas väl. Alla ska få göra sin röst hörd. Här får man beskydd för att bränna andra religioners böcker. Och även en massmördare måste behandlas inom gränsen av mänskliga rättigheter. Tar polisen i lite grann för mycket så är det dom som åker dit för övervåld. Man ska bygga upp polisen, men ändå är det färre polisstationer bemannande.

Beslutsfattarna måste lyckas ta sig ifrån sina fina kontor ut i verkligheten och gå ner på de kriminellas nivå. Att hota med värre straff, och att ha visitationszoner, hemliga tvångsmedel, ökad kameraövervakning och anonyma vittnen skrämmer inte nån. De kriminella ligger hela tiden steget före polisen. Vi måste försöka nå ner i kärnan av problemet.

Hur byggs kriminaliteten upp?

Vi måste ta tillbaka möjligheten att genom hem och skola att uppfostra barnen. Både hemma och ute måste vi veta vad barnen gör. Vissa skolor idag har låsta dörrar med kameraövervakning i korridorerna. Det låter mer som ett fängelse istället för skola. Redan här byggs väldigt mycket kriminalitet upp. Gängkriminella rekryterar direkt ifrån skolan.

Vi kan inte sänka bidragen för de som har det sämst. Ta hit folk ifrån Ukraina och ge dem svältbidrag. Då är det lätt att ta lagen i egna händer. Knarket är en av anledningarna till 90 procent av all kriminalitet. Stoppar vi inte det, så får vi heller inte bort vår kriminella vardag.

De ska inte gå ut och stoppa användarna – utan de stora, som drar in knarket i landet.