Belastningsregisterutdrag för äldreomsorgspersonal

I övriga samhället finns det många sammanhang där du måste lämna utdrag ur registret. Det är hur enkelt som helst. Du begär ett utdrag ur sagda register och visar det vid rekryteringsprocessen. Sedan tar du hem det eller tittar på när papperstuggen strimlar det. Men vid rekrytering inom äldreomsorgen saknas den politiska viljan, menar skribenten.

Att begära utdrag ur brottsregistret vid rekrytering av personal till äldreomsorgen vore enkelt, tycker insändarskribenten.

Att begära utdrag ur brottsregistret vid rekrytering av personal till äldreomsorgen vore enkelt, tycker insändarskribenten.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Insändare2024-02-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Återremissen av SD Kindas motion om utdrag från belastningsregistret, vid rekrytering inom äldreomsorgen, besvarades av Kinda kommunfullmäktige 22 januari. Vi kan konstatera att M, S, KD, MP och V alla anser att den personliga integriteten för den arbetssökande väger tyngre än omsorgstagarnas personliga integritet. Vad motionen lutade sig mot var att ha frågat Östgötakommuner om man använde sig av registret, och googlat på SKR:s hemsida. Det tog ett år och jag kunde ha gjort det på två dagar. Men det var underlaget och det var ett skrattretande hafsverk.

Här besvarades inte en enda av de frågor som ställdes i debatten innan återremiss. I svaret skriver man om ”svåra avvägningar” och ”trubbigt verktyg” utan att ens ha besvärat sig med att undersöka de där svåra avvägningarna. Bevisligen lyckas sex Östgötakommuner och kommunens egen bildningsnämnd klara det alldeles utmärkt? Men man orkade alltså inte med att fråga hur de sex andra kommunerna eller ens den egna bildningsnämnden hanterar frågan. 

Man skriver att man följer SKR:s rekommendation. Vilket alltså är en rekommendation som sex andra kommuner inte följer utan använder i stället sunda förnuftet. SKR skriver dessutom att utdragen kan vara en komplettering. Majoriteten i Kinda ska vänta på att det blir lagkrav inom äldreomsorgen, inte bara när det rör arbete med barn och unga, som nu. Det kan ta åratal men är bara en i raden av lama ursäkter.

Det handlar om politisk vilja. Som saknades för äldres trygghet och säkerhet. Verkar inte så högt prioriterat för S, M, KD, MP eller V. Där Moderaternas ställningstagande är det mest sorgliga och förvånande. 

I övriga samhället finns det många sammanhang där du måste lämna utdrag ur registret. Det är hur enkelt som helst. Du begär ett utdrag ur sagda register och visar det vid rekryteringsprocessen. Sedan tar du hem det eller tittar på när papperstuggen strimlar det.

”Människor som begått brott måste få en andra chans”. Ja, här skulle det naturligtvis handla om grova brott och när de begicks. Har du i närtid begått grova våldsbrott, åldringsrån eller våldtäkter är det av intresse. Det blir en ”en falsk trygghet” fick vi också höra som argument. Mycket i vårt samhälle kan nog för övrigt inge en falsk trygghet. Men då har vi som kommun gjort det vi kan. Det händer nämligen en hel del otrevliga saker i vårt land på äldreboenden och i hemtjänst, som i flera fall kunnat förebyggas. Senast begicks våldtäkter av en hemtjänstpersonal mot brukare. När man efteråt kontrollerade hade denne 14 punkter i sitt belastningsregister. Då börjar det stora ansvarsutkrävandet. Politikerna skriar då i kör ”Vi har varit naiva”, och tvår sina händer.

Jag skäms över att den här enkla handlingen inte kunde införas. I flera kommuner är det moderater som initierat frågan. I Kinda lägger sig Moderaterna platt för socialdemokrater och kristdemokrater. Där ser man vad man kan svälja för maktens skull. 

”Ren populism” enligt Conny Forsberg (S). Socialdemokraterna är mycket väl medvetna om mitt engagemang inom området både förut i Regionen och i Kinda kommun. Vi får fler och fler äldre som kommer att behöva kommunens hjälp på olika sätt. Men inte ens denna enkla säkerhetsåtgärd kunde Kindas majoritet införa för sina äldre medborgare.