Kinda har bara att förlora på vindkraft

Svar på "Även vår kommun måste ta ansvar för elproduktionen".

"Livsmiljön för befolkningen är hotad", menar insändarskribenten som inte ser några vinster för invånarna i Kinda kommun om planerna på vindkraft förverkligas.

"Livsmiljön för befolkningen är hotad", menar insändarskribenten som inte ser några vinster för invånarna i Kinda kommun om planerna på vindkraft förverkligas.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-12-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Livsmiljön för befolkningen är hotad. Vill MP ödelägga Horn och Hycklinge? I ett inlägg förespråkar Therese Görling och Sabina Andersen, Miljöpartiet i Kinda, vindkraftpark på Riddarehuset. Hur tänker ni? Hur är det möjligt?

Med bättre kunskaper hos politikerna om skadeverkningarna som kommer att drabba Södra delen, Horn och Hycklinges befolkning, skulle det bli ett självklart nej. Detta är inte mindre än en skam för MP, som drar ner partiet till bottennivå. Var finns omtanken om våra barn och barnbarn, som drabbas av detta? För vem vill bo ett par kilometer från en vindkraftpark med 27 turbiner med oerhörda vingar, och en höjd fem gånger högre än Horns kyrka? Under vissa meteorologiska omständigheter kommer verken att höras flera mil. Aldrig mer en mörk tyst natt, det kommer istället vara röda positionsljus som lyser upp himlen, skuggor i hög hastighet som sveper över nejden och som orsakar stress.

Under de senaste fem åren har turistströmmarna ökat markant. Många familjer runt om i Europa har upptäckt vår storslagna vackra orörda natur med dess rikedom av sjöar och ett rikt djurliv. Turistnäringen är inte obetydlig med stuguthyrning och övernattningar, SPA-verksamhet, restauranger, ridanläggningar, öppna lantgårdar, pensionat och behandlingshem. Många turister uppskattar en promenad, med lätta” fjät” på tysta stigar genom barrskogen, i ett glömt kulturlandskap där många generationer växt upp under fattigdom och umbärande. 

Här fälldes även den första älgen och den sista vargen år 1869. Ivar i Dämshult sköt en svart stork ”Odensvala” i folkmun. Den svarta storken fanns sporadiskt kvar fram till 2021. Hela maj spelar nattskärran på flera lokaler i barrskogsområdet. Flera tjäderspel förekommer i de delar där gammelskogen fortfarande finns kvar. Berguven hoar och en häckning finns som är skyddad för insyn på grund av äggplundrare. Flera havsörnsbon, där ett i år har gett avkomma. Varje vinter kommer unga kungsörnar till Riddarehusskogen för att där jaga sina byten. Sträckande lom mellan klarvattensjöarna Anen, Bolaren och Åsunden mitt i den tänkta vindkraftsindustrin. Vid Väsby säteri har vi en av länets värdefullaste fågelsjö, den delvis utdikade sjön Rin som är en häckningsplats för ett stort antal rödlistade fåglar. Maderna runt Flytthem och mot sjön Bolaren är en rastplats för stora mängder av gäss, sångsvan och tranor med mera. Flyttfågelssträcken kommer från söder över höjdryggarna över Riddarhusskogen ut mot Åsunden. 

Vi behöver inte ett enda landbaserat vindkraftverk mer, och inget hushåll kan endast få vindel. Vindkraften ger heller ingen miljövinst. Elen exporteras och lyser eventuellt upp Hamburg. De stora förlorarna är Kinda kommun, men även befolkningen omkring Kinda med omgivningar in i Kalmar län.