Sluta springa gatlopp med ”gröna rörelsen”

Blev i början på året erbjuden att vara med på ett möte angående den eventuella vindkraftsindustrin i Horn/Hycklinge. Under mötet lade jag och de andra deltagarna fram våra fakta och information om vad vindkraftsindustrierna orsakar för naturen, djuren, människorna och klimatet och vi berättade varför utländska bolag vill exploatera svensk natur.

Skogsområden förstörs och djurarter hotas när vndkraften byggs ut, menar insändarskribenten, som förespråkar effektivisering av vattenkraft och kärnkraft.

Skogsområden förstörs och djurarter hotas när vndkraften byggs ut, menar insändarskribenten, som förespråkar effektivisering av vattenkraft och kärnkraft.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2024-03-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom mycket av de synpunkter vi lade fram inte framgick i mediarapporteringen efter vårt möte, så vill jag här ge min bild av en del av det som framkom på vårt möte.

Bland annat detta med utsläppsrätter, som många länder gick samman och skapade ett system för, så att varje land skulle få betala för sina utsläpp. Det var säkert jättebra tänkt, men tyvärr gick även det överstyr när till exempel Kina – eller i vårt fall ett norskt bolag – köper till sig utsläppsrätter för att kunna fortsätta med betydligt ”smutsigare" verksamhet på hemmaplan. Kina äger över 60 procent av svenska vindkraftsindustrier, varav många går i konkurs allteftersom. Och på hemmaplan bygger kineserna kolkraftverk i ett rasande tempo. Även Fred Olsen använder sig av så kallad greenwashing för att oljan är en stor del av deras verksamhet hemma i Norge.

Svensk vindkraft har en kapacitet att ge så mycket som 14 662 MW, låter ju jättebra? Den 6/1-2024 användes endast 8 procent av den kapaciteten, det var minusgrader i hela Sverige den dagen.

En politiker från Vänsterpartiet i Kinda kommun uttalade sig om att det skogsområde där Fred Olsen, Riddarhuset och flera av våra folkvalda politiker i Kinda vill anlägga denna enorma vindindustri redan är exploaterat? 

Upplysningsvis så ”rörs” det i en produktiv skog fyra gånger på 100 år, det gallras två gånger, slutavverkas en gång och planteras en gång, däremellan står skogen orörd. Däremellan kan fåglar, däggdjur, insekter, växter med mera leva ifred i området. Men vill våra politiker kalla det att vara "exploaterat" så får det stå för dom. 

I detta skogsområde lever och rör sig en rad rödlistade arter, flera arter av rovfåglar, fladdermöss, stork och så vidare – kan inte räkna upp alla här, listan skulle bli lång.

Vindkraftsparker i den här dimensionen, 270 meter höga, vingen 85 meter lång, kommer definitivt inte att rädda klimatet. Tyvärr är det tvärtom. Det kommer istället att få förödande konsekvenser på sikt. Ingen tänker till, alla bara springer den ”gröna” rörelsens ärende, kosta vad det kosta vill, bara det ser bra ut just nu!

Vad ska vi ha istället då? Vi kanske ska förnya/effektivisera befintliga vattenturbiner på våra vattenkraftverk i Sverige, då kommer vi att få ut en helt annan effekt än det vi får idag (har talat med folk som arbetar vid våra vattenkraft verk uppe i norra Sverige). Även gällande kärnkraften så kan vi effektivisera där, till exempel kan vi idag få ut mer energi från det uran som tidigare ansågs vara avfall. Vi skulle då inte behöva ta ner som i det här fallet koldioxidbindande skog för att sätta upp dessa vindkraftverk, vi skulle inte behöva förstöra så mycket av våra fina naturområden. Vår natur behöver vi, de vilda djuren och växterna på så många olika sätt och vis, inte minst för att binda all koldioxid som alla länder släpper ut, till exempel Kina.

Jag anser att bolagen som just nu förstör stora naturområden, hav med mera här i Sverige, för dom betyder pengarna mest, de struntar fullkomligt i naturen, djuren, människorna och klimatet. Samma gäller för i det här fallet markägaren, Stiftelsen Riddarhuset, även för dom vädras kortsiktiga pengar. Sist men inte minst våra folkvalda politiker... ja, hur i jösse namn tänker dom? Inte alls? Gäller dock inte alla partier i Kinda kommun.Trodde att ett nej var ett nej, när politikerna i kommunen sade nej till detta för bara några få år sedan, men det sitter visst en hel hoper kappvändare i kommunhuset i Kisa.

Men som någon sa: "vi glömmer inte, vi är pålästa och har förstånd att förstå det ni inte förstår."

Jag ber er alla som orkat er igenom denna gedigna text – ta ett steg tillbaka för eftertanke, stanna upp, samla fakta, spring inte och framförallt tänk självständigt.