Höjt inkomstkrav berör inte "svenska modellen"

Svar pÄ "Vart tar svenskheten vÀgen nu?"

Det lÀgre försörjningskravet har blivit en öppen dörr till Sverige, skriver insÀndarskribenten, som menar att ett höjt inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare kan leda till att fler kommer ut i jobb.

Det lÀgre försörjningskravet har blivit en öppen dörr till Sverige, skriver insÀndarskribenten, som menar att ett höjt inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare kan leda till att fler kommer ut i jobb.

Foto: Johan Nilsson/TT

InsÀndare2023-11-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Skribenten ondgör sig över regeringens beslut att höja grĂ€nsen för arbetskraftsinvandrares inkomstkrav frĂ„n 13 000 kronor i mĂ„naden till 27 360 kronor, vilket Ă€r 80 procent av medianinkomsten i Sverige. Han menar att regeringen "har brutit sig in i den svenska modellen". 

I december 2008 infördes en reform för arbetskraftsinvandringen, som möjliggjorde för mĂ€nniskor utanför EU/EFTA att komma till Sverige för att arbeta. SkĂ€let var att företagen lĂ€ttare skulle kunna hitta kvalificerad arbetskraft till bristyrken. Efter tvĂ„ godkĂ€nda perioder om tvĂ„ Ă„r vardera, och man uppfyllt alla villkor, har man rĂ€tt att ansöka om permanent arbets- och uppehĂ„llstillstĂ„nd, vilket hittills varit de mest generösa reglerna bland OECD-lĂ€nderna. 

PĂ„ grund av det lĂ„ga försörjningskravet har detta blivit en öppen dörr till vĂ„rt land. I februari 2023 hade vĂ„rt land 459 000 arbetslösa, varav 16,2 procent var utrikesfödda. Den totala arbetslösheten var 8,2 procent, vilket lĂ€gger oss i Europas topp. Regeringens mĂ„l nu Ă€r att minska den lĂ„gkvalificerade arbetskraftsinvandringen och i stĂ€llet fĂ„ ut de som redan bor hĂ€r pĂ„ arbetsmarknaden. 

NÀr det gÀller EU-medborgare samt sÀsongsanstÀlld personal som bÀrplockare med flera berörs de ej av det nya regelverket. NÀmnas bör att Socialdemokraterna har skissat pÄ ett förslag med likvÀrdigt inkomstkrav, samt har LO godkÀnt regeringens förslag. Förslaget berör pÄ intet sÀtt "den svenska modellen", men Àr en nödvÀndig ÄtgÀrd för att minska vÄr höga arbetslöshet.

Personligen anser jag dock att en övergÄngsregel borde gÀlla för de som redan har ett begrÀnsat arbetstillstÄnd. "Man Àndrar inte reglerna under pÄgÄende match."