Vart tar svenskheten vÀgen nu?

De fundament som kÀnnetecknat Sverige skakar, menar insÀndarskribenten, som frÄgar sig vad det numera innebÀr att vara "SverigevÀn".

Om fundamenten för vĂ„r svenskhet inte lĂ€ngre Ă€r svenska, vart tar svenskheten vĂ€gen? undrar insĂ€ndarskribenten. Och vad innebĂ€r det dĂ„ att vara ”SverigevĂ€n”?

Om fundamenten för vĂ„r svenskhet inte lĂ€ngre Ă€r svenska, vart tar svenskheten vĂ€gen? undrar insĂ€ndarskribenten. Och vad innebĂ€r det dĂ„ att vara ”SverigevĂ€n”?

Foto: Pontus Lundahl/TT

InsÀndare2023-11-10 05:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tre saker som i modern tid kĂ€nnetecknat Sverige Ă€r: alliansfrihet, ”Den svenska modellen” och miljöledarskap. De har hjĂ€lpt oss att forma idĂ©n om vad det Ă€r att vara svensk. Nu skakar dessa fundament för vĂ„r identitet. 

Alliansfriheten Ă€r övergiven. Det kan vi skylla pĂ„ den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina. 

Men nu skakar ocksĂ„ det andra fundamentet. Vi har lĂ€rt oss att ”Den svenska modellen” innebĂ€r att lönestrukturen i landet bestĂ€ms av arbetsgivar- och löntagarorganisationer. Det Ă€r de som Ă€r arbetsmarknadens parter. Vi har varit stolta över att politikerna hĂ„llits utanför. Men nu har regeringen brutit sig in i modellen, i och med att man bestĂ€mt att en viss grupp arbetstagare (personer med bakgrund utanför EU) mĂ„ste ha en inkomst pĂ„ minst 80 procent av gĂ€llande medianlön.

Kan vi dÄ klamra oss fast vid det tredje fundamentet i vÄr svenskhet? Det tycks inte sÄ. Ett halvsekel efter det att Stockholm stod vÀrd för den första FN-konferensen om miljön, har mycket av luften gÄtt ur det svenska miljöledarskapet. IstÀllet har vi fÄtt en regering, som lyfter fram kortsiktiga ekonomiska intressen, dÀr el- och brÀnsleprisbegrÀnsningar görs viktigare Àn ett kraftfullt och hÄllbart klimatagerande. DÀr fÄr Sverige nu hÀnga pÄ EU:s krav istÀllet för att som tidigare vara internationellt draglok.

Om dessa tre fundament för vĂ„r svenskhet inte lĂ€ngre Ă€r svenska, vart tar svenskheten vĂ€gen? Och vad innebĂ€r det dĂ„ att vara ”SverigevĂ€n”? Det tycks vara dags för en omprövning.