Älgars vikt har minskat!

Peter Monell har nog rätt om älgkalvars vikt om man utgår från ett mycket kort tidsperspektiv. Tyvärr Peter hade älgkalvarnas vikt nått ner till låg nivå redan för tio år sedan. Om du går tillbaka till 1960 och 70-talen och fram genom 1980-talet så kan du notera en mycket tråkig utveckling. Älgarna i södra Sverige har tappat från en normalvikt som ofta låg närmare 80 kilo för älgkalvar fällda i oktober.

Från läsekretsen2016-10-11 16:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Svenska Jägarförbundets utbildningsmaterial från 1980-talet anges att en älgkalvs levandevikt är normalt 150 kg och slaktvikten något mer än hälften av levandevikten. För något år sedan redovisades liknande uppgifter i Svensk Jakt. En älgkalvs medel slaktvikt i oktober ska vara 75 kilo. Hälften av kalvarna ska alltså väga mer. Vi äldre jägare vet att det då och då fälldes kalvar med vikter kring 90 kilo. Dubbelkalvar med vikt kring 80-85 kg var inte heller ovanliga.

För fjolingar anges i Jägarförbundets utbildningsmaterial att levandevikten är 300 kilo och slaktvikten 50- 55 procent av levandevikten. I den stora undersökning som gjordes på fjolingars slaktvikter i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet var medelvikten i Kronobergs län 159 kilo för fjolårstjurar och 157 kilo för fjolårskvigor. Hälften av djuren vägde alltså mer än så.

Beakta detta Peter Monell. Läs på ! Det finns en hel del forskning som visar att både älg, rådjur och hjortar blir mindre om det är ont om foder, rättare sagt stor konkurrens om fodret. Små vuxna älgar föder små och färre kalvar!

En sann viltförvaltare vill att antalet älgar, hjortar och rådjur anpassas till befintligt naturligt foder. Eller vill du vara med och skapa en form av Ponny-älgar ? I Södermanland har man tyvärr misslyckats mest med älgförvaltning om man utgår från slaktvikter. Skåne och Blekinge ligger också risigt till.Först när vi kommer upp i Bergslagen och södra Norrland hittar vi älgar med mer normala slaktvikter.

Dina älgkalvar har 15 kilo kvar till normalvikt i Kindaområdet. Räkna om i procent hur mycket de sjunkit i vikt så får du en mindre trevlig siffra. Mitt råd till dig Peter! Prata med äldre jägare som var med på den tiden då älgarna var färre och hade mindre foderkonkurrens så får du nog en hel del nyttig kunskap i denna fråga.

Det finns säkerligen även i dina trakter gamla redovisningar om hur man slaktade kalvar och fjolingar och hur stora delarna blev i kilo när man delade en kalv på fyra eller en fjoling i åtta delar. Det finns bra svensk/ norsk forskning som visar hur kronhjortar som får stor beteskonkurrens minskar i vikt och reproduktion. I den åsyftade forskningen hänvisar man till och jämför med negativ utveckling av slaktvikter på älg i södra Sverige.