Beklämmande att höja maxtaxan

Ända sedan valet 2014, då S+M slog sig ihop och bildade majoritet, har det skett drastiska nerläggningar och nedskärningar i Vimmerby kommun.

Från läsekretsen2017-02-11 12:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ganska exakt ett år sedan höjdes skatten med 50 öre, djuren på gården Ulveberg har sålts, stället ska avvecklas och nu kommer socialnämnden ut med det drastiska att de ska höja maxtaxan inom äldreomsorgen med drygt 200 kr kr i månaden från 1/4-17.

Våra gamla har arbetat i hela sitt liv och sett fram emot en pension att klara sig på och så händer detta. Är det inte någon förunnat att kunna unna sig det lilla extra med sin pension utan att ni behöver minska den för de gamla. De har ju själva jobbat sig till den. Vem vill leva på förbehållsbeloppet? Varför återigen ge er på de svagare i samhället? Nej, nu har kommunen kommit på att det minsann finns betalningsutrymme hos vissa pensionärer och då går vi in där och höjer så deras lilla pension blir ännu mindre. Det är verkligen beklämmande och sorgligt.

Jag förstår att det behöver sparas pengar men hur skulle det vara om ni själva avstod från höjning av era arvoden samt minskade dessa och stoppade in det i äldreomsorgen? Då har ni själva medverkat och bidragit istället för att göra det sämre för dom som redan har det dåligt.

Socialnämndens ordförande har yttrat sig och sagt att vi behöver få in varje krona men vart har välfärdsmiljonerna tagit vägen? Ska inte dessa gå till välfärden eller har de gått åt till något annat?

Inte för att det hjälper men bit nu i det sura äpplet. Se till individen som står bakom det beslut ni tagit. Där finns en människa som du och jag men med den skillnad att personen är pensionär med en låg pension. Ta inte ifrån dom sina sista korvören. Låt dom ha råd med att köpa presenter, choklad, tidningar, blommor eller vad det nu kan vara.

Det är långt kvar till nästa val men av erfarenhet vet vi att det går fort och jag hoppas för Vimmerbys invånares skull att det blir ett nytt styre som inte håller på och gör välfärden sämre för alla.