Vi vill förbättra vardagen för de äldre

De äldre i Vimmerby kommun har fått stå tillbaka länge nu. En del får inte plats på kommunens äldreboende inom ramen för vad lagen säger. Det har varit utspel om att de gemensamma måltiderna ska bort, de gamla ska inte ha frukostägg, ja listan kan göras lång, och som grädde på moset, en skattehöjning på 50 öre.

Från läsekretsen2017-01-24 08:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när vi är inne på 2017 är det dags att man börjar tänka på de äldre. Det är dessa personer som arbetat och betalat skatt i hela sitt liv. Det är dessa personer som byggt upp samhället och att vi har den välfärd vi har idag.

I höstas behandlades en motion vi inom SD lagt fram som gällde vårdhund inom äldreomsorgen. Detta är något som blir allt vanligare inom kommunerna men vi blev inte ett dugg förvånade då motionen avslogs. Det var ju inlämnat av fel parti. Kommunen skyllde på allergiker och naturligtvis måste hänsyn tas till detta men kan andra kommuner lösa detta på ett elegant sätt så kan vi inte förstå varför Vimmerby ska vara sämre. Vidare anfördes att en hund inte ska schasas omkring mellan avdelningar, men med ett sånt påstående bevisar det bara att man inte har den kunskap om vad vårdhund innebär. Varför inte kontakta någon kommun som redan har detta, tex Västervik för att få kunskap och lärdom och därefter ta ställning?

Enligt forskning så förbättrar ett djur livskvaliteten hos de äldre och samverkan med djur påverkar de äldres hälsa positivt. Man har något att se fram emot, något att bry sig om, att ge ömhet och kärlek till, att ha en trofast vän samt det kan minska känslan av isolering och utanförskap. För många är det veckans höjdpunkt då hunden kommer på besök.

En sak är säker iallafall, vi ger oss aldrig och vi har i dagarna skrivit om motionen med helt nytt innehåll så får vi se om kommunen hörsammar detta. Vi har mycket planer på gång hur man ska kunna förbättra vardagen för de äldre. Svälj stoltheten att SD kommer med förslagen och se till de äldres välbefinnande istället. Det är dom värda. Vi blir alla gamla så småningom och jag tror att vi alla vill ha det bra.