Kulturhus läggs ner efter kraftiga bidragstapp

Kulturhuset i Malmö läggs ner – redan innan det har öppnat. Studieförbundet Kulturens som står bakom satsningen uppger att det beror på regeringens neddragningar på studieförbunden, rapporterar Sydsvenskan.

Kulturhuset i Malmö skulle innehålla lokaler för musikutövande, men något musicerande blir det inte. Arkivbild.

Kulturhuset i Malmö skulle innehålla lokaler för musikutövande, men något musicerande blir det inte. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Kultur2023-11-24 10:22

Under 2024 får studieförbunden 250 miljoner kronor mindre, året därpå 350 miljoner följt av 500 miljoner mindre 2026, skriver tidningen. Orsaken är att regeringen istället vill fokusera på yrkesutbildningar. Redan i mitten av oktober meddelade Kulturens Bildningsverksamhet att man tvingas lägga ner verksamheten i hela landet.

– För att få statsbidraget måste man ha rikstäckande verksamhet och det klarar inte Kulturens av efter neddragningarna. Så nu är vi strax under sextio anställda som förlorar jobbet, säger Victor Håkansson, verksamhetsutvecklare på studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet till Sydsvenskan.

Pågens-kontor

Kulturhuset i Malmö skulle ha öppnat i ett gammal Pågens-kontor på Norra Grängesbergsgatan i Malmö efter att i flera år stått utan lokal. Verksamheten var tänkt att bland annat omfatta replokaler, studior och instrumentverkstad.

Nu försvinner den tillsammans med hela studieförbundet efter det nedläggningsbeslut som meddelades redan för några veckor sedan. Minskningen av de statliga anslagen till studieförbunden gör att Kulturens Bildningsverksamhet måste dra ner så mycket att man inte längre uppfyller kraven för att ta emot de statliga pengarna, uppger förbundschefen Maria Rydén till TT.

– Vi skulle behöva avveckla ungefär hälften av våra lokaler runt om i landet och säga upp 40 procent av personalen. Det blir ett moment 22.

"En väg till allt"

Efter årsskiftet upphör verksamheten.

– Det här är otroligt sorgligt. Vi är ett ungt studieförbund, vi har en enorm potential och spelar stor roll även på mindre orter för att människor ska kunna vara aktiva kulturutövare och delta i kulturlivet. Vi ser ju också att kultur är en väg till allt från gemenskap till mångfacetterat lärande, säger Maria Rydén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!