Ovanligt gammal fågel funnen död

Magnus Kasselstrand från Hummelstad gjorde ett ovanligt fynd, när han besökte Öland tidigare i våras: en död sillgrissla som var 43 år.

Ringen var i fint skick, fast den var så gammal.

Ringen var i fint skick, fast den var så gammal.

Foto: Magnus Kasselstrand

Hummelstad2018-05-16 17:00

Han hittade den döda fågeln liggande på stranden strax söder om Stenåsabadet på Öland den 18 april. Fågeln var ringmärkt.

Senare visade det sig att den hade blivit ringmärkt som bounge på Stora Karlsö den 8 juli 1975, alltså för nästan 43 år sedan.

– Det är en av de äldsta fåglarna som har hittats i Sverige, så det är ett fantastiskt fynd. Förmodligen har den dött av ålder, för den var helt oförstörd, säger Magnus.

Något som han reagerade på, var att ringen var så lite sliten. Den var nästan i skick som ny, fast den var så gammal. Men numret stämde med den fågel som ringmärktes på Stora Karlsö 1975.

Birdlife Sverige, Sveriges ornitologiska förening, har lagt upp en notis om nyheten på sin Facebooksida, där Stellan Hedgren sedan har kommenterat att det var han som ringmärkte just den här sillgrisslan.

Naturhistoriska riksmuseet skriver på sin hemsida att den äldsta nu levande fågeln – siffror från maj 2017 – är en sillgrissla som häckade på Stora Karlsö i fjol. Den var då 44 år.

Den döda sillgrisslan låg på stranden, nära Stenåsabadet på Öland.
Den döda sillgrisslan låg på stranden, nära Stenåsabadet på Öland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!