Förslaget: De kan hålla utkik på natten

Under natten till onsdagen brann det återigen i Ankarsrum. Det var magasinet vid stationen som eldhärjades, en byggnad som varit utsatt två gånger tidigare.

Ankarsrums samhällsförenings ordförande Torbjörn Gustavsson.

Ankarsrums samhällsförenings ordförande Torbjörn Gustavsson.

Foto: Anna Persdotter/arkiv

Ankarsrum2018-10-17 16:30

Det var den röda magasinsbyggnaden som ligger till höger om Ankarsrums stationshus som brann. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

– Området är avspärrat och teknisk undersökning är begärd. Det finns ingen naturlig orsak, vi misstänker att branden är anlagd, säger Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik.

Byggnaden har brunnit förut och nyligen renoverats. Förra gången misstänktes också branden vara anlagd.

När vi besöker Ankarsrum på onsdagsförmiddagen är det lugnt och stilla i samhället. Två äldre män promenerar förbi stationen längs Kungsvägen.

– Det är tråkigt att vi förlorar gammal bebyggelse när det brinner. Det är sorgligt. Vi får hoppas att den som tänder på gör fel och åker dit, säger de och promenerar vidare.

Tre småbarnsföräldrar är också ute på promenad. De tycker att det är otäckt att det brinner så mycket i Ankarsrum.

– Jag bara väntar på att det ska börja brinna i någons hus. Det värsta är att det sker nattetid när alla sover, säger Sophie Söderen och berättar att hon arbetar inom hemtjänsten.

– Hemtjänstens nattpatruller är ju ute och kör om nätterna. Det vore bra om de kunde hålla ett extra öga. De är ju ändå ute, funderar hon.

Ankarsrums samhällsförenings ordförande Torbjörn Gustavsson har missat nyheten när vi når honom på onsdagsförmiddagen.

– Det är ju helvete också, är hans spontana kommentar.

I fjol ordnade Ankarsrums samhällsförening ett öppet möte i november, något som blev väl mottaget av Ankarsrumsborna. Samhällsföreningen planerar att anordna ett öppet möte även i år. Det planerade datumet är 15 november.

– En av punkterna vi vill lyfta fram är de bränder som varit. Ankarsrumsborna anser att det här fortgår och eländet i natt bekräftar ju alltihop. Vi planerar att bjuda in polis och räddningstjänst till mötet, säger Torbjörn Gustavsson.

Jag berättar om Sophie Söderens idé om hemtjänstens nattpatruller.

– Det är jättesmart. Den idén ska jag ta med mig till mötet. Kan jag lyfta det i ett sammanhang med Ankarsrumsbor, tjänstemän och eventuellt politiker på plats, då blir det ett helt annat tryck, säger han.

Larmet om branden i magasinsbyggnaden kom klockan 03 natten mot onsdagen. Släckningen av branden tog flera timmar.

– Det finns ingen misstänkt. Polisen tar tacksamt emot tips om det är någon som har gjort iakttagelser så får man gärna höra av sig till 114 14, säger Ulf Gollungberg vid polisen.

Magasinsbyggnaden har brunnit förut.
Magasinsbyggnaden har brunnit förut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om