Bemanning oroar SD

Bemanningsproblemen inom sjukvården i Kalmar län måste lösas, skriver SD.

Bemanningsproblemen inom sjukvården i Kalmar län måste lösas, skriver SD.

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2018-08-18 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi Sverigedemokrater känner stor oro inför de bemanningsproblem som finns inom hälso- och sjukvårdsområdet i länet. Den pressade arbetssituationen för medarbetarna, rekryteringsproblemen och bristen på fastanställda läkare är ett hot mot patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö.

Därtill har ett stort antal vårdplatser stängts vid länets tre sjukhus, vilket inte gagnar våra äldre multisjuka med stort behov av vård och omsorg. Den vårdande personalen gör ett fantastiskt arbete med begränsade resurser, men detta kan inte fortgå. Våra skattemedel ska användas till en behovsanpassad vård, goda arbetsvillkor, ökad tillgänglighet för multisjuka och kroniskt sjuka.

En viktig förutsättning för god och högkvalitativ slutenvård i norra länsdelen är att värna om och vidareutveckla Västerviks och Oskarshamns sjukhus, vilka utnämnts till Sveriges bästa mellanstora och mindre sjukhus. Framgången är resultat av engagerade och professionella medarbetare som ser möjligheterna i stället för hindren.

Till skillnad från övriga partier i landstinget har Sverigedemokraterna motsatt sig centralisering till Kalmar av bland annat cancerkirurgi. Vi har krävt en konsekvensanalys för följderna av sådan ändring. Vi anser att förmågan och skickligheten i akutsituationen minskar och på sikt faller bort. Läkarna söker sig istället till större kliniker med kompletta operationsmöjligheter.

Lika viktigt som en god och jämlik slutenvård är att medborgarna på mindre orter och på landsbygden har tillgång till en hälsocentral. Nedlagda eller stängda hälsocentraler ska återöppnas och vara bemannade med fastanställda läkare. Dokumenterad vårdplan, överenskommelse och läkemedelsgenomgångar ska ligga i fokus för patientsäkerheten.

Rekryteringsproblemen inom sjukvården kräver både långsiktiga och omedelbara lösningar. Snabba satsningar på de patientnära medarbetarna i verksamheterna är prio ett, annars kommer gapet mellan resurser och behov att öka ännu mer. Administrativa arbetsuppgifter kan utföras av medicinskt utbildade sekreterare. Antalet handläggare och administratörer, inte minst i landstingsdirektörens stab, har på tio år vuxit från 151 till 238, trots att den administrativa bördan ökat för vårdpersonalen. Bevisligen finns här allvarliga felsatsningar vad gäller bemanningsbehoven, då tjänstemannakåren vuxit sig allt större.

Sverigedemokraternas vision är att patientens behov ska styra och den vårdsökandes delaktighet är av största vikt. Sverigedemokraterna är garanten för att de prioriteringar som krävs genomförs, på riktigt. Vi fortsätter att slå vakt om Västerviks och Oskarshamns sjukhus, vårdcentraler i ytterområden och landsbygd samt att vårdcentralerna bemannas med fastanställda läkare.