De drabbades i storbranden

Dagen efter den våldsamma branden i Blackstad är gårdsägarna glada över att det gick så bra som det gjorde. Men mycket gick förlorat i branden.

Maskinhallen brann ner till grunden. Bygganden bredvid klarades sig, som tur var. Där fanns mängder men halm som köpts in på grund av årets torka.

Maskinhallen brann ner till grunden. Bygganden bredvid klarades sig, som tur var. Där fanns mängder men halm som köpts in på grund av årets torka.

Foto: Andreas Johansson

Blackstad2018-10-16 18:00

Byggnaden, en maskinhall med verkstad, är helt nerbrunnen. Kvar var under tisdagen förvriden plåt, lite brända maskiner och några lågor som inte ännu gett upp. En skördare står i utkanten av brandområdet, gummit i listerna kring vindrutorna smälte.

– Men vi kunde flytta den efter att räddningstjänsten sprutat vatten på den och lyckats kyla ner den. Den går nog att använda, säger en av ägarna till gården.

Ännu är brandorsaken okänd. Hos polisen finns en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Det är ganska vanligt innan man vet exakt vad som hänt.

Klart är i alla fall att en person hade svetsat innan branden och åkte iväg för att ta in skörden. Men om det är orsaken till branden är ännu inte helt utrett.

Det är mitt i skördetiden och alla var ute på fälten för att ta in skörden. Det dröjde därför innan branden upptäcktes.

– När jag kom tillbaka kanske 20 minuter senare var det helt övertänt, det brann enormt. Jag ringde 112 direkt. Jag försökte ta mig närmare för att rädda det som räddas kunde, men det var för varmt.

– I dag känns det väl okej. Jag är glad att ingen skadades, det här är bara plåt och metall. Det hade varit en annan sak om människor eller djur hade skadats.

En skylift, en gödselspridare och mycket annat brann upp, stora värden gick förlorade.

– Man får inte gräva ner sig i det här, det är bättre att inte försöka tänka för mycket på det.

Nu är frågan ett försäkringsärende.

– Allt kommer vi inte kunna ersätta, det kommer att ta år innan verktygen är ersatta, om de någonsin blir det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!