Budskap och budbärare

Jens af Ekenstam Stenman, V i Vimmerby.

Jens af Ekenstam Stenman, V i Vimmerby.

Foto: Rebecca Malmström-Forsgren

Debatt2018-08-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom historien har man tidvis dömt budbäraren utifrån budskapet. Ibland med dödliga konsekvenser. En barbarisk sedvänja vi tack och lov lagt bakom oss.

Idag är det istället vanligare att döma budskapet utifrån budbäraren. Låt mig ta ett exempel – Integration och Mötesplatser.

Integration innebär att få fler att vilja, kunna och få vara delaktiga. Det har egentligen inget med var man är född att göra. Integration kan sägas vara att arbeta för ett socialt engagemang av och för alla.

I Vimmerby kommun ser jag i framtiden Mötesplatser i varje bygd och ort med en aktiv kommun som medpart.

Mötesplatsen väljer själv vilka frågor den ska arbeta med, utifrån bygdens behov och möjligheter och deltagarnas intressen och visioner. Kommunen stöttar med att aktivt duka upp ett smörgåsbord av möjligheter för Mötesplatsen.

Tänk dig en Mötesplats där du bor. En Mötesplats kan vara en fysisk plats där föreningar, företag, andra organisationer och enskilda människor skapar nya aktiviteter, men det är framför allt en demokratisk arena där nya idéer möts för att skapa utveckling – och integration – på din ort.

Denna Mötesplats kan, om den vill, fungera som en arbetsplats där människor med Växla försörjningsstöd eller Extratjänster får arbete. Mötesplatsen ger en rad positiva effekter.

– Kommunen spar pengar på försörjningsstöd. Varje person i arbete förbättrar på sikt kommunens resultat med cirka 100 000 kronor per år.

– Den enskilda personen får bättre ekonomi. Lön istället för försörjningsstöd. Hela familjen får en bättre social situation med positiva effekter i vardagslivet.

– Människor, föreningar och företag på orten får nytta av den service de anställda utför. Nyttan kan se helt olika ut från Mötesplats till Mötesplats.

– Med färre personer i behov av försörjningsstöd behövs färre handläggare på kommunen. Det spar mer pengar.

– Fler sociala aktiviteter skapas på orten och vi vet från undersökningar, bland annat i Storbritannien, att medan ca en femtedel av alla sjukbesök grundar sig i isolering och ensamhet kan fler sociala aktiviteter reducera de här besöken kraftigt

– När människor lär känna varandra ökar trygghet och känsla av säkerhet där man bor.

En Mötesplats kan spara pengar för kommunen, förbättra vardagen för enskilda, ge ökad service åt bygdens invånare, skapa social mening, minska behovet av sjukbesök och öka trygghet. Och mer.

Ändå kommer en del genast avvisa budskapet därför att de tycker det kommer från fel budbärare.

För att få verklig förändring måste DU rösta. Och rösta FÖR verklig förändring. DU har den makten.

Läs mer om