Dagbrott hot mot naturen

Insändarskribenten vill bevara Frödingebygden.

Insändarskribenten vill bevara Frödingebygden.

Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby2018-05-08 15:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett bolag i Nybrogruskoncernenhar via en konsult nyligen varslat några fastighetsägare i Frödinge om att man ämnar inleda dagbrottsverksamhetför bergmassor. Den utsedda platsen för dagbrottet omfattar cirka 25 hektar, ett mycket stort område, och ligger precis söder om sjön Gäddgölen mellan Vimmerby och Frödinge.

Man vill rensa bort all skog på dessa 25 hektar, hyvla bort all jord och spränga sig ner 10–15 meter djupt i urberget från nuvarande elevationer. De tyngsta sprängladdningarna kommer att ha en sprängkraft som är större än den största konventionella bomben som USA någonsin använt i strid, när man bombade grottor i Afghanistan. Därefter kommer klippblocken att knackas sönder och krossas i dieseldrivna krossmaskiner som kommer att gå non-stop. Med en planerad årsproduktion på upp till 200 000 ton kan man sedan räkna med 60–70 lastbilar om dagen åt vardera hållet till och från verksamheten, plus ytterligare lastbilstransporter för viss övrig verksamhet. Företaget vill kunna köra sina bergkrossmaskiner och ha lastbilstrafiken igång varje vardag året runt klockan 06­–22. Detta vill man hålla på med i 30 år.

Konsultens ”samrådsunderlag” som skickats ut till några godtyckliga fastighetsägare i området – de flesta självskrivna sakägare tycks inte ha fått någon information – är i sig en besvikelse.

Konsulten avlönas av entreprenören vars mål är att erhålla myndighetsgodkännande och påbörja verksamheten.

Konsultrapporten bagatelliserar riskerna, förringar de negativa miljöeffekterna, utelämnar många oerhört viktiga aspekter av ingreppet, påstår att några legitima kulturmiljövärden och naturmiljövärden i princip ej existerar i området, och rapporten avleder läsaren genom att till exempel blanda in 450 nya bostäder i Vimmerby som en förevändning för att bryta 4,8 miljoner ton grus i orörda Vasketorp, och så vidare.

Man använder sig i rapporten av svävande ordval och likgiltiga formuleringar som får hela dagbrottet att låta hur slentrianmässigt och oskyldigt som helst.

Detta dagbrott innebär att 25 hektar oerhört vacker Frödingebygd skulle förvandlas till ett sterilt ökenlandskap. Ett stort gapande oläkbart sår. Gäddgölen skulle bli värdelös. All skog, all växtlighet skulle försvinna. Luftföroreningarna skulle bli mycket omfattande. Det skulle även damma över kilometervida områden i regionen under torra perioder.

Den fridfulla närmiljön och den ostörda svamppromenaden skulle vara ett minne blott eftersom det skulle bullra och slamra oupphörligt trots skyddsvallar. Viltjakten skulle förstöras, faunan över en större areal skulle rubbas.

Fastighetsvärdena decimeras. Läckage eller utsöndring av miljögifter i området under dessa 30 år är idag oförutsägbara och skulle kunna bli förfärliga. Ingreppet i naturen skulle vara oåterkalleligt.

En annan dimension är projektets åverkan på Frödingebygdens generella kulturarv och historiska landskapstavla i form av torpargrunder, stenmurar, gärdesgårdar, uppodlade åkertegar och klövervallar, och rogivande sammanhängande skogar och marker som betyder någonting mer än bara simpel kortsiktig ekonomisk vinning.

Det finns många olika alternativa lösningar om nu krossat grus är det som Nybrogruskoncernen behöver.

Man skulle kunna utveckla befintliga bergtäkter på andra håll, man skulle kunna placera en ny täkt nära redan exploaterade industriområden eller i anslutning till större infrastrukturbyggen, och så vidare.

Det förslag till ett nytt dagbrott i Vasketorp som presenterats skulle utgöra ett grovt övergrepp på Frödingebygden och miljön och permanent förinta en del av traktens oersättliga värden, och måste stoppas.

markägare i Frödinge