Dåliga siffror för klimatet

Tillväxten i skogarna är inte tillräcklig för att fånga upp all den extra koldioxid vi människor ger upphov till.

Tillväxten i skogarna är inte tillräcklig för att fånga upp all den extra koldioxid vi människor ger upphov till.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2018-07-20 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler nyckeltal visar på ett allvarligt läge för klimatet. Höjningen av havsnivån är nu 3 millimeter (mm) per år. Förvisso bara upp en mm, men som samtidigt är en ökning på 50 procent. Försämringen kom plötsligt. Att havens förmåga att absorbera koldioxid (CO2) kan ha nått sin gräns, är en hypotes. Oroande i så fall!

Nu är halten av växthusgaser i atmosfären 410 miljontedelar (ppm). Siffran 450 ppm har nämnts som ett maxtal. Det årliga tillskottet är nu närmare 3 ppm. I Stockholms län ökade medeltemperaturen med 1,1 grad mellan 1991 och 2008, enligt SMHI. Hur mycket ligger höjning på nu?

Med 6-7 procent per år behöver vi minska våra utsläpp anser flera klimatkunniga, bland annat Johan Rockström. Ännu mer, minst 10 procent, säger den engelska professorn i klimatförändringar Kevin Anderson. Han arbetar nu vid Uppsala universitet. Reduktionen på 6-7 procent kräver parallellt också tekniska lösningar, som ännu inte finns. Vår klimatlag medger att tillväxten i våra skogar får dras av från utsläppen eftersom träd "fångar in" CO2. Personligen är jag tveksam till denna avräkning när vi framöver kommer nyttja alltmer av skogen som råvaror till biobränslen med mera.

Som sagt siffrorna blir allt sämre ...

Läs mer om