Det är allvar nu

Insändare2018-09-08 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem kan fortsätta blunda? Det är allvar nu! Det är dags att börja ta klimatutmaningarna på allvar. Det gäller att göra många, både små och stora konkreta åtgärder, som påverkar åt rätt håll på kort och lång sikt.

I Kalmar län tävlar politikerna om, vem som kan ta åt sig äran av det mycket uppskattade rabatterade månadskortet för pensionärer. I Östergötland är det tyst. Det vill vi ändra på. Kinda-Ydrevänstern driver på. Nu är kravet på gratis kollektivtrafik för äldre inskrivet i Vänsterns valplattform i Östergötland.

I sommar har 32 000 skolungdomar i länet kunnat åka gratis på initiativ av Vänsterpartiet. Ett initiativ, som nu bör permanentas, så att skolelever kan ta bussen gratis på fritiden. Studenter är också en grupp med begränsade ekonomiska resurser. Ge även dem möjlighet att resa gratis utanför rusningstrafik.

Vid sidan av klara miljövinster, minskat bilåkande, utnyttjas kollektivtrafiken effektivare. Halvtomma bussar kan, när det inte är högtrafik, fyllas med unga och gamla. Viktiga grupper får en vana att inte förlita sig på bilen och inser hur bekvämt det är att ta bussen eller tåget.