Beslutet: Nej till bygge av vindkraftparken

Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Östergötlands län avslår Vattenfall Vindkrafts AB:s ansökan att bygga en vindkraftsstation norr om Bruzaholm. Nätverket Skydda skogen vid Bruzaholm gläds men Vattenfall har bestämt att överklaga.

Vattenfall får nej att uppföra 25 vindkraftverk norr om Bruzaholm.

Vattenfall får nej att uppföra 25 vindkraftverk norr om Bruzaholm.

Foto: Olof Carlson

Bruzaholm2018-09-11 14:00

Att Vattenfall ville uppföra ett 40-tal vindkraftverk med 240 meters höjd kring Bruzaholm slog ner som en bomb för några år sedan. Även kommunen togs på sängen. I översiktsplanen fanns nämligen vindkraft bara ytligt omnämnt, då det tidigare inte varit tal om vindkraft i kommunen.

Kommunen har arbetat fram ett tillägg till översiktsplanen, där man kommit fram attt området kan vara lämpligt för vindkraft.

Politiken i Eksjö kommun har också tillstyrkt Vattenfalls ansökan, vilket varit en förutsättning för att ett tillstånd ska ges överhuvudtaget.

Antalet verk har under resans gång reduceras till 25 stycken.

I ansökan söks tillstånd att uppföra och utföra drift av en gruppstation på fastigheter i Dödringshult, Kongseryd, Passamålen, Säldefall och Västra Ekås. Ansökningsområdet som Vattenfall sökt tillstånd för omfattar totalt 13,3 kvadratkilometer.

Miljöprövningsdelagationen skriver att man i flera mål har bedömt tillåtligheten för etablering av vindkraftverk med fri placering, så kallad boxmodell.

Man hänvisar i beslutet till tidigare domar vid Kövallen och FängSjön-Storsjöhöjden och anser att synnerliga skäl inte finns i Bruzaholm att frångå den praxisen.

Flera motstående intressen finns till en etablering och delegationen anser att det efter det lämnade underlaget inte går att bedöma påverkan på exempelvis djur och natur och närboende. Verkens placering har betydelse för vilka störningar som kan bli aktuella.

– Det är en glädjens dag för alla som har kämpat för att bevara den tysta, opåverkade skogen, djurlivet och byarnas kulturmiljöer i området norr om Bruzaholm, säger ordförande Peter Stubbe Teglbjærg i nätverket Skydda skogen i Bruzaholm.

– Det har varit ett mycket stort motstånd till vindkraftprojektet och många har gjort en insats och många har gjort yttranden och protesterat. Nu inväntar vi om Vattenfall accepterar beslutet eller överklagar det. Vattenfall kan också lämna in en ny ansökan, förklarar Peter Stubbe Teglbjærg.

På Vattenfall går man nu igenom beslutet för att se hur man gå vidare.

- Vi sitter för tillfället och tittar på det internt och vi kommer återkomma vad vi kommer fram till, säger projektledare Linda Broman.

Kommer beslutet att överklagas?

– Vi kommer absolut att överklaga. Vi vill bygga i området, säger Linda Broman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!