Då kan Kristallen börja användas

Nästan sju miljoner kronor har det kostat att restaurera kulturmiljön Kristallen i Bruzaholm. Nu börjar målet bli synligt men även om projekttiden avslutas kommer restaureringen att fortsätta. En bidragande orsak till fördröjningen är en dyr och tidskrävande sanering.

Nils-Åke Friman, Jes Suhr, Agneta Åsgrim Berlin (länsstyrelsen), Birgitta Holm och Karin Sjögren i föreningen Kristallen i glaskuben.

Nils-Åke Friman, Jes Suhr, Agneta Åsgrim Berlin (länsstyrelsen), Birgitta Holm och Karin Sjögren i föreningen Kristallen i glaskuben.

Foto: Ivonne Svahn

Bruzaholm2018-09-12 22:00

Erik Bengtsson, ägare till AB Maskinduksverken i Bruzaholm lät uppföra en anläggning enligt modern industriarkitektur och personalvård på 1960-talet som blev en mötesplats fram till 1980-talet.

Arkitekturen sticker ut men byggnaderna har med åren förfallit.

Genom olika intressen har anläggningen räddats från rivning. Istället har den mellan 2016 och 2018 restaurerats för 6,7 miljoner. Det har gjorts möjligt med statliga pengar som fördelats via Länsstyrelsen "bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer".

Nu börjar projekttiden nå sitt slut och målet börjar skönjas. Men än är man inte i hamn och restaureringen kommer att fortsätta även efter 2018.

Den största orsaken till förseningen är att man hittat förorenad mark i det som tidigare användes som växthus.

– Man hade använt bekämpningsmedel och det fanns arsenik i jorden som måste saneras, berättar Birgitta Holm, som är ordförande i föreningen Kristallen i Bruzaholm.

Även på östra sidan där odlingar funnits har man hittat allt för höga gifthalter som måste bort.

– Eftersom det är en hel fastighet så tappade vi nästan gnistan. Hade den varit avstyckad, hade bara växthuset varit aktuellt. Och det hade räckt gott och väl, suckar hon.

– Men länsstyrelsen är en väldigt bra samarbetspartner och de kommer inte lämna oss med saneringskostnaden, poängterar hon.

I växthuset har därför 70 centimeter jord grävts bort och körts till deponi.

I pengar har den åtgärden passerat en halv miljon kronor. Dessutom gör det att hela restaureringen förskjuts ett halvår.

Omfattande rötskador i det som kallas för glaskuben har åtgärdats då taket har läckt in. Nytt tak har lagts och alla fönster har bytts ut då de var trasiga och rötskadade.

– Det var väldigt vattenskadat, säger byggledare Nils-Åke Friman.

I hela anläggningen har man även förstärkt takkonstruktionen, inte minst i växthuset där de nya glasen blir betydligt tyngre. Då de dessutom isolerar bättre räknar man också med större snötyngd.

Golvet har fått elslingor och i de olika avdelningarna är det tänkt att vara olika temperaturzoner.

– Till nästa år vid den här tiden har det hänt mycket, lovar styrelsen i föreningen Kristallen i Bruzaholm.

Redan i slutet av det här året planeras någon form av verksamhet i lokalerna.

Utsidan av det gamla växthuset som ska få isolerglas framöver.
Utsidan av det gamla växthuset som ska få isolerglas framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!