De visar att män kan dansa

De bildades för att bryta normen och visa att män, de kan faktiskt dansa. Dansgruppen Daddy´s Awesome i Eksjö har redan haft flera uppträdanden och ryktet om dem har börjat spridas.

Dansgruppen Daddy´s Awesome hoppas på att bryta normer och inspirera andra män att prova dans.

Dansgruppen Daddy´s Awesome hoppas på att bryta normer och inspirera andra män att prova dans.

Foto: privat

Eksjö2018-06-20 20:00

De inleder med boxning, drar sedan på perukerna i en discorutin och avslutar med att dansa cancan till "Macho man". När Daddy´s Awesome äntligen fick avslöja vad de övat på i månader mottogs de av publikes jubel och stående ovationer på Dansfesten i Eksjö.

– Pulsen var hög och alla var lite nervösa. Det hade varit så superhemligt innan och nu fick vi äntligen visa upp. Vi var den enda dansgrupp som var med på alla tre föreställningar. Vi växte efter varje uppträdande och jublet blev större och större, berättar initiativtagare Fredrik Lindemalm.

Gruppen består av 13 deltagare i åldern 35 till 59. För någon vecka sedan uppträdde de på Hultfestivalen och i slutet av sommaren har de bokats till Eksjö Stadsfest.

– Vi har brutit ny mark, både personligt och större normer. Man kan inte bevaka sin manlighet eller kvinnlighet när man dansar utan bara ge sig hän. Det är en oerhörd frihetskänsla.Jag är väldigt stolt och glad över att det blev av och att vi nu kommer att fortsätta till höst. Målet är att visa att män också kan dansa.

Idén föddes efter att Fredrik själv suttit i publiken och fångats av dansföreställningen "Dansresan" där ett 70-tal personer dansade sig genom världen.

–Jag har själv en dotter som dansar och en fru som går på fitness dans så jag har gått på många dansuppvisningar i Eksjö. För ett år sedan såg jag Dansresan och blev väldigt berör av hur duktiga de var samtidigt som jag började undra varför inte fler killar höll på. Jag tror att det kan ha att göra med normen att dans är en ”tjejgrej” och vilket gjorde mig ledsen. Vi började prata om en mansgrupp hemma och hörde sedan med danslärare Mia Jonsson.

Hon nappade direkt och i februari i år började arbetet med att leta upp danssugna män i medelåldern.

– Mia hade väntat 25 år på att få en killgrupp i dans och skapade en väldigt hemlig messengergrupp där hon skickade ut förfrågningar. Jag hade förväntat mig en handfull men vi blev 12 stycken och nu är vi 13.

En månad senare träffades gruppmedlemmarna för första gången för att börja träningen inför Dansfesten.

– Det var speciellt att som främlingar gå in i en ny och ovan situatuion. Alla var lite spända och det blev snabbt ett fokus på dansen. Mia var förvånad, hon tyckte att vi var så tysta och trodde att vi inte alls gillade det. Men sedan dess har vi växt in i det och släppt mer och mer. En av de stora bonusarna är att vi nu har blivit kompisar. Som medelålders män är det inte helt lätt att skapa nya kontaker.

Den största utmaningen menar Fredrik inte har varit nerverna inför uppträdandena utan snarare det motoriska.

–Att lära sig dansen och koreografi. Mia hade långt skridna mål som vi har behövt modifiera lite.

Nu när hemlighetsmakeriet har kommit till ett slut är det många som uppmärksammat gruppen och förhoppningen är att de till höstens nystart ska fånga in fler medlemmar.

–Det är många som kommit fram och sagt att de tycker det är kul och att vi är förebilder. En och annan man har också kommit och försiktigt frågat om de kan få vara med. Vi hoppas att det till i höst ska dyka upp nya daddys men man ska veta att för oss är det här ingen plojgrej, dans är jätteroligt och något som vi vill fortsätta med. Förhoppningen är att få pojkar och män att våga prova på dans. Det är en fantastisk träningsform och ett sätt att uttrycka sig. Kan vi så kan alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!