Elitloppsdrömmen blev sann

Under drygt 35 år har Robert Stejdahl från Mariannelund fött upp 132 travhästar. På söndag är en av dem med i Elitloppet på Solvalla.

Robert Stejdahl har en spännande helg framför sig i egenskap av uppfödare till Elitloppshästen Pastore Bob. Här med 1-åriga systern Spencer Bob i hagen hemma på gården utanför Mariannelund.

Robert Stejdahl har en spännande helg framför sig i egenskap av uppfödare till Elitloppshästen Pastore Bob. Här med 1-åriga systern Spencer Bob i hagen hemma på gården utanför Mariannelund.

Foto: Magnus Strömsten

Mariannelund2018-05-22 16:00

Hästen som är med och tampas om tre miljoner i förstapris och evig ära och berömmelse i Elitloppet är Pastore Bob. Femåringen har gjort kometkarriär sedan han kom till Halmstadstränaren Johan Untersteiner för ett halvår sedan. V75-segrar har följts upp med vinst i Finlandia Ajo för tre veckor sedan. Den triumfen gav biljetten till Elitloppet.

– Det här är verkligen pricken över i:et för mig som uppfödare, säger Robert Stejdahl när vi träffas på gården Hjälmshester utanför Mariannelund och tar del av historien bakom Pastore Bob.

– Genom åren har jag nöjt mig med att vara uppfödare och sällan behållit några hästar och satt dem i träning. Det var dock något speciellt med just Pastore Bob. Redan som unghäst gav han ett intryck av att vara väldigt klok. Sedan är han präglad av sin morfar Supergill exteriört och av sin pappa From Above har han fått sitt fina huvud, säger Robert Stejdahl.

Som tvååring sattes hästen i träning hos Stefan P Pettersson i Mantorp och visade tidigt talang.

– Han mötte ofta de bästa i sin kull och fick inte vinna så ofta, men gjorde alltid bra lopp i skymundan.

En som lagt märke till det var travprofilen Kari Lähdekorpi. När säsongen som fyraåring var över hörde han av sig och ville köpa hästen. Det blev affär och hästen flyttades till Johan Untersteiner.

– Jag kände att det var rätt läge att sälja när unghästloppen var över och jag fick ett bra bud.

Många skulle kanske gräma sig över försäljningen när hästen ett halvår senare dragit in nästan två miljoner kronor och startar i Elitloppet på söndag, men Stejdahl ser det inte så.

– Det gick inte att förutspå den utveckligen hästen har fått. Utan byte av tränare och miljö hade hästen inte heller blivit lika bra. Jag njuter istället av att följa hästen i egenskap av uppfödare, säger Stejdahl som inte behöver gå lottlös ekonomiskt.

Uppfödare får i regel tio procent av prispengarna och det blir fina summor när det tävlas om miljonbelopp.

– På söndag blir det tufft att vara med och slåss om segern i Elitloppet. Han möter ju Propulsion och Ringostar Trebb i försöket. Jag drömmer om att han kan vara bland de fyra som går till final. Det vore stort, säger Robert Stejdahl som kommer att vara på plats på söndag.

Framgångarna har fått 76-åringen att satsa vidare på uppfödningen.

– Jag har god hjälp av sambon Ellinor Johansson med det praktiska. Fyra ston ska betäckas i år så det blir spännande.

Pastore Bob har utvecklats till en elithäst hos Johan Untersteiner i år.
Pastore Bob har utvecklats till en elithäst hos Johan Untersteiner i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!