Han var läkare i Etiopien i tio år

– Cykelekrar och slangklämmor kom väl till pass vid benbrott, konstaterade doktor Erik Erichsen, när han berättade om den sjukvård som skilde sig från det han var van vid från Sverige.

Under många år arbetade Erik Erichsen som kirurg i Etiopien.

Under många år arbetade Erik Erichsen som kirurg i Etiopien.

Foto: Margaretha Bladh

Kråkshult2018-09-07 13:30

Terminens första föreläsning i Kråkshults föreläsningsförening blev en riktig succé.

Erik Erichsen, TV- och bokaktuell, berättade och visade bilder från sina och hustrun Sennaits tio år vid Aira sjukhuset i Etiopien.

På sjukhuset som hade 100 sängplatser utfördes varje dag i snitt 300 operationer.

Han berättade att det gällde att vara effektiv och uppfinningsrik. Bristen på utrustning gjorde att han och hans inhemska medhjälpare fick ta till okonventionella metoder.

Patienterna kom med åkommor, som finns i Sverige, men de kom ofta i ett alldeles för sent stadium.

På sjukhuset nekade man aldrig någon hjälp och alla möjliga sjukdomar behandlades. Omvårdnaden sköttes dock av släktingar.

Någon i publiken undrade om inte sjukhussjukan fanns?

Erik förklarade det med att vi i Sverige genom flitig antibiotika förskrivning fått resistenta bakterier. På Aira fanns bara "snälla" bakterier.

Han berättade att de hade tygremsor att binda patientens armar och ben med. Men så plötsligt försvann remsorna och när det höjbara operationsbordet en dag inte fungerade fick man förklaringen. Råttor hade byggt bo av tygremsorna under bordet.

En tradition var att raka barnens huvud, förutom en hårtofs. Det var bra när änglarna skulle dra till sig barnen.

Med värme berättade Erik om den medmänsklighet som karakteriserade arbetet. Under åren bidrog han till att ny sjukvårdspersonal utbildades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!