Handens kunskap i digitaliseringen

Eksjö Museum har från och med i höst kvällsöppet på onsdagar och har till dessa kvällar knutit till sex olika föreläsare.

Agneta Trybom som är möbeltapetserre föreläser på onsdag i Eksjö.

Agneta Trybom som är möbeltapetserre föreläser på onsdag i Eksjö.

Foto: Eksjö Museum

Eksjö2018-09-17 21:00

– Vi hoppas på flera besökare genom kvällsöppet. Föreläsningarna är ett led i detta, säger museichef Pia Löfgren.

I årets stora utställningsprojekt på Eksjö museum sätts fokus på lokala hantverkstraditioner och nutida hantverk inom interiört måleri, garveri, broderi, silver och tenn.

Utställningen Handens kunskap visas till och med den 25 november.

– I samband med utställningen bjuder vi in till en serie program. Under sommaren har det varit mycket uppskattade work-shops och hantverksdemonstrationer, på Museigården och i Torkladan. Till hösten går vi inomhus och har sex intressanta föreläsare, säger hon.

Föreläsningarna är på onsdagkvällarna.

Först ut är Agneta Trybom och Bengt Johannisson som kommer att tala kring temat Hantverk och entreprenörskap. Agneta Trybom är möbeltapetserare, verksam i Lammhult och Stockaryd med firman Poppins möbelklinik. Bengt Johannisson är professor i entreprenörskap och företagsutveckling vid Linnéuniversitetet i Växjö. I föreläsningen kommer de även tala om handens kunskap som mål och mening i en alltmer digitaliserad värld.

I slutet av oktober talas om ett levnadsöde i 1600-talets Eksjö och sista onsdagen i månaden handlar det om antikt silver. Hantverksestetik med respekt för det traditionella hantverket och kulturarvet i skapandet av det goda hemmet står i fokus i början av november. Sista föreläsningen handlar om skinngarvning och beredning med gamla metoder. Det blir också en kort workshop med fiskskinnsgarvning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om