Långtidsarbetslösheten minskar

Arbetsmarknaden i Jönköpings län visar fortsatt positiva siffror och arbetslösheten går ner på bred front. För tredje månaden i rad sjunker också antalet långtidsarbetslösa i jämförelse med föregående år.

Arbetslösheten sjunker, inte minst för de unga.

Arbetslösheten sjunker, inte minst för de unga.

Foto: Oliver Beckman

Jönköpings län2018-09-12 21:00

Efter att antalet arbetslösa som varit utan jobb i ett år eller längre ökat under flera år, ses ett trendbrott.

I den gruppen är det utomeuropeiskt födda som till stor del stått för ökningen de senaste åren. Inom etableringsprogrammet minskar nu antalet inskrivna, men bland utomeuropeiskt födda utanför etableringsprogrammet fortsätter dock ökningen.

Antalet arbetslösa i Jönköpings län var i augusti nästan 10 000 personer, fördelat på 4 948 kvinnor och 5 041 män. Det är en minskning med 762 personer mot året innan. Antalet inskrivna arbetslösa har minskat och det oavsett vilken utbildningsnivå den sökanden har haft eller vart man är född.

Arbetslösheten sjunker för både kvinnor och män men den senaste statistiken visar att arbetslösheten sjunker snabbare för männen.

Siffrorna visar att allt fler unga får jobb. Antalet mellan 18 och 24 år som är arbetslösa är 281 färre än för ett år sedan. I augusti låg arbetslösheten på 7,0 procent eller 1 547 personer mot 8.,5 procent för ett år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!